112

Kotter 'Lummetje' zonk waarschijnlijk doordat netten bleven hangen achter scheepswrak

De KRNM heeft een sterk vermoeden dat de Urker kotter ‘Lummetje’ is gekapseisd nadat de visnetten bleven steken achter een ander wrak op de bodem van de Noordzee. Er liggen volgens een woordvoerder tientallen wrakken in het gebied waar het schip ten onder ging.

“Het gaat om hele oude wrakken die al in de zeiltijd vastliepen, of om schepen die in de Eerste of Tweede Wereldoorlog op een mijn zijn gevaren”, aldus de woordvoerder. “Die wrakken vallen langzaam uit elkaar. Soms komen er brokstukken omhoog, waar netten dan weer achter kunnen blijven hangen.”

Lees ook: Duikers die lichamen uit Urker kotter borgen: ‘Je kunt je er nooit op voorbereiden’

Het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk is nog in volle gang is. Toch houdt de KNRM sterk rekening met bovenstaand scenario. Ook wordt onderzocht waarom de UK165 ‘Lummetje’ op de bewuste plek haar netten heeft uitgegooid. “We weten niet waarom ze daar hebben gevist en of ze wisten dat daar veel wrakken liggen. Wisten ze welk risico ze liepen en wat ze konden doen als hun net zou blijven hangen?”

UK165 ‘Lummetje’

De garnalenkotter UK165 zonk op 28 november. Doordat de weersomstandigheden het niet toelieten om naar de slachtoffers te duiken, kon de marine pas op 30 november afdalen naar het wrak. Op 1 december vonden duikers de lichamen van de twee schippers in de stuurhut van de kotter.