Opmerkelijk

Kinderen Ruinerwold-gezin doen hun verhaal: 'Wij geloven nog steeds in dit leven'

De vier oudste kinderen van het Ruinerwold-gezin gaan eenmalig hun verhaal doen in een documentaire van documentairemaker Jessica Villerius. De andere kinderen willen eerst met hun vader, Gerrit Jan van D., overleggen voordat ze hun ja-woord geven. Wel komen ze met een opvallend statement: ze staan achter hun vader.

De oudste kinderen, twee broers, een zus en Jan (25) die in oktober aan een barman in Ruinerwold om hulp vroeg, hebben enige tijd geleden contact opgenomen met Villerius omdat ze graag de waarheid naar buiten willen brengen.

Lees ook: Vader verdacht van misbruik twee van zijn kinderen

“Liever hadden we nooit verteld over deze periode, maar de situatie dwingt ons nu in een positie dat we wel móeten reageren. Het alternatief is namelijk dat we verhalen moeten lezen en op televisie moeten zien die niet kloppen, zoals nu al gebeurt.”

Duidelijkheid geven

De kinderen laten weten dat ze zich in sommige beschrijvingen van de pers volledig herkennen, maar in andere totaal niet. “We willen daar duidelijkheid over geven zodat we ons leven als gezamenlijke kinderen uit dit gezin uiteindelijk weer kunnen oppakken. Maar dan op ons tempo en op momenten dat wij daar aan toe zijn.”

De vier herkennen zich in het beeld dat het Openbaar Ministerie schets in de tenlastelegging. Hieruit blijkt dat Gerrit Jan van D. twee van zijn oudste kinderen zou hebben misbruikt. “We vertrouwen op een goed rechtsverloop”, vertellen ze.

Lees ook: Wie was de vrouw van Gerrit Jan van D.? En andere vragen die we nog hebben rond ‘Ruinerwold’

Jongste vijf kinderen

De jongste vijf kinderen laten weten zich totaal niet te herkennen in de tenlastelegging van hun vader. Zij stellen een hele andere ervaring te hebben gehad dan hun oudere broers en zus. “Het is voor ons hele gezin heel pijnlijk dat er een kloof is ontstaan tussen ons en onze oudste broers en zus”, laten zij weten aan Villerius.

Ook laten ze weten dat ze hun levens niet hoeven op te pakken, omdat hun levensdoel niet is veranderd. “Wij hebben van onze vader geleerd om je geluk te zoeken in je relatie met God, en je onderwijs in eigen hand te nemen. En daar geloven wij nog steeds in. Wij definiëren geluk niet als het ‘afgescheiden leven van de maatschappij’, dat was ook nooit de bedoeling maar dat is nou eenmaal zo gelopen”, zeggen zij in een gezamenlijk statement.

Het is nog onduidelijk of de jongste vijf van het gezin ook te zien zullen zijn in de documentaire: “Het idee om aan een documentaire mee te werken bevalt ons wel, maar wij willen dit eerst met onze vader overleggen.”