Misdaad

Vader gezin Ruinerwold verdacht van misbruik twee van zijn kinderen

Gerrit Jan van D., de vader van het gezin uit Ruinerwold, wordt verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend. De zes kinderen die met Van D. in de boerderij zaten zijn allen familie van elkaar en van Van D.

De officier van justitie heeft besloten de beperkingen voor beide verdachten, Van D. en Josef B., op te heffen. Hierdoor is het voor het OM mogelijk om meer details over het onderzoek naar buiten te brengen. Het OM maakt dan ook bekend dat uit het DNA-verwantschapsonderzoek is gekomen dat de zes kinderen uit de boerderij dezelfde vader en moeder hebben. De 67-jarige Van D. wordt hierbij aangemerkt als vader.

Lees ook:  Moeder van gezin Ruinerwold gecremeerd in Zwolle

Geboorteakte

De zes kinderen bleken geen geboorteakte te hebben. Door het DNA-onderzoek heeft de officier van justitie aangifte kunnen doen bij de burgerlijke stand. Inmiddels hebben alle kinderen een geboorteakte gekregen, dit is de basis voor hun wettelijke identiteit. Ook zijn de kinderen ingeschreven bij de gemeente De Wolden, waar Ruinerwold onder valt.

Het OM laat weten op basis van de uitkomsten van het lopende opsporingsonderzoek de vorderingen tegen beide verdachten uit te breiden. Zo wordt Van D. naast witwassen, vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen, ook verdacht van het seksueel misbruiken van twee van zijn drie oudste kinderen. Zij hadden alle drie het ouderlijk huis al verlaten voordat het gezin naar de boerderij in Ruinerwold verhuisde.

Lees ook: Boerderij Ruinerwold-gezin leeggehaald

Gevangen houden

Daarnaast laat het OM weten dat Van D. samen met Josef B. verdacht worden van het gevangen houden van een 69-jarige man uit Oostenrijk. Dit zou hebben plaatsgevonden in 2009 in Meppel.

De advocaat van Gerrit Jan van D., Robert Snorn, heeft laten weten niet te willen reageren op het persbericht van het OM.