112

Boerderij Ruinerwold-gezin leeggehaald, strafrechtelijk onderzoek afgerond

De boerderij in Ruinerwold waarin een gezin jarenlang opgesloten leefde, is vandaag leeggehaald. Op verzoek van de bewoners zijn privé-eigendommen weggehaald door een verhuisbedrijf.

Het leeghalen van de woning is mogelijk, omdat het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek bij het huis heeft afgerond. De politie blijft de boerderij wel bewaken.

Opgesloten in boerderij Ruinerwold

In het huis woonde vader Gerrit Jan van D., samen met zijn zes kinderen. De woning wordt gehuurd door de Oostenrijker Josef B., volgens meerdere bronnen een goede vriend van de familie.

Lees ook: Wie was de vrouw van Gerrit Jan van D.? En andere vragen die we nog hebben rond ‘Ruinerwold’

De 25-jarige zoon van het gezin, Jan, vroeg vorige maand om hulp in een café in Ruinerwold. “Hij had ruzie gekregen, had daardoor geen onderdak. Hij zocht een oplossing voor zijn vader, die drie jaar geleden een beroerte gehad zou hebben”, aldus de barman. Vervolgens trok hij aan de bel bij de politie.

Zij vonden in de boerderij een gezin dat leefde in provisorisch ingerichte woonruimtes die afgesloten konden worden. Ze woonden daar sinds negen jaar en leidden een teruggetrokken bestaan, liet burgemeester Roger de Groot van gemeente De Wolden dinsdag weten.

Josef B. en Gerrit Jan van D. opgepakt

De huurder van het pand, Josef B., en de vader van het gezin, Gerrit Jan van D., zijn door de politie opgepakt. Het duo zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen.

Lees ook: OM wil DNA-onderzoek om te kijken of Ruinerwold-gezin echt familie is

Uit privacyoverwegingen is niets bekendgemaakt over de gezondheidstoestand van de bewoners van de boerderij, die allen meerderjarig zijn.