112

OM wil DNA-onderzoek om te kijken of Ruinerwold-gezin echt familie is

Het Openbaar Ministerie wil met een DNA-onderzoek vaststellen of de 67-jarige Gerrit Jan van D. en de zes jongvolwassenen met wie hij een teruggetrokken leven leidde in een boerderij in Ruinerwold, familie van elkaar zijn. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie heeft dat aan Hart van Nederland bevestigd naar aanleiding van een bericht in het Dagblad van het Noorden.

Van D. zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Ook de 58-jarige huurder van de boerderij, Josef B., zit vast op dezelfde gronden. De twee worden woensdag voorgeleid voor de raadkamer van de rechtbank in Assen. Het OM wil dat de twee langer in voorarrest blijven.

Ruinerwold

Het gezin woonde al jaren in afzondering. Twee weken geleden kwam de zaak aan het rollen nadat de 25-jarige zoon enkele keren was opgedoken in een kroeg in het Drentse Ruinerwold, een plaatsje van ongeveer 4000 inwoners in de buurt van Meppel. Toen hij zijn verhaal deed aan de kastelein van de dorpskroeg schakelde die de politie in.

Lees ook: Update Ruinerwold: ‘Ik kan mij niet voorstellen dat Gerrit Jan enig kwaad in de zin had’

Tegenover de politie verklaarden de bewoners dat zij een gezin zijn, waarvan Van D. de vader is. Slechts een van de zeven bewoners van de boerderij staat ingeschreven bij de gemeente. De Wolden, waar Ruinerwold onder valt, liet dat eerder weten. Om wie het gaat wil de gemeente niet zeggen.

Over het onderzoek naar de zaak wil het OM maandag niets kwijt, behalve: “Een DNA-verwantschapsonderzoek is daar een onderdeel van”. Volgens de woordvoerster kan het OM woensdag om een verlenging van zowel dertig als negentig dagen verzoeken.

ANP/Redactie