Opmerkelijk

Update Ruinerwold: ‘Ik kan mij niet voorstellen dat Gerrit Jan enig kwaad in de zin had’

Gerrit Jan van D., de vader van het ‘spookgezin’ uit Ruinerwold, heeft bijna twintig jaar geleden in het bestuur van een vrije school in Zwolle gezeten. Een medebestuurder van toen is verbijsterd.

Gerrit Jan zette zich tijdens zijn bestuursperiode in voor het belang van tuinonderwijs in het reguliere lesprogramma. Dat zegt Dick Kocken tegen Hart van Nederland. Hij zat samen met de latere ‘spookvader’ in het bestuur.

“Ik was verbijsterd toen ik over het verhaal hoorde”, zegt Kocken. Hij hoorde dinsdag pas over de link tussen zijn vroegere collega-bestuurder en het geïsoleerde gezin in Ruinerwold. “Ik kan mij niet voorstellen dat Gerrit Jan enig kwaad in de zin had.”

‘Goed geïnformeerde man’

Kocken zat tussen 1998 en 2000 in het bestuur van de vrije school in Zwolle. Hij beschrijft Gerrit Jan als “een gewone, hele rustige en goed geïnformeerde man”. Hij raakte betrokken bij het bestuur omdat zijn kinderen er naar school gingen.

Lees ook: Vader spookgezin Ruinerwold spreekt: ‘Het is oorlog tussen de geesten’

Hoeveel kinderen van het gezin van Gerrit-Jan op de school zaten, weet Kocken niet meer. “Het waren er een aantal.”

De twee mannen stopten na twee jaar met hun bestuursfunctie. Niet vanwege onvrede over de ontwikkelingen op school, maar omdat er goede opvolgers klaarstonden.

Invloed van de overheid

In een blogbericht schreef de vader onder de schuilnaam ‘John Eagles’ dat hij niet blij was met de invloed van de overheid op de school waar hij in het bestuur zat.

Lees ook: ‘Spookvader’ Gerrit Jan van D. geeft op sociale media inkijkje in leven

Het is niet duidelijk of hij sprak over de situatie in Zwolle of die in Meppel, waar een aantal van zijn kinderen later naartoe ging.

Op bezoek in Staphorst

Twintig jaar geleden nodigde Gerrit Jan Dick Kocken en zijn vrouw uit om naar zijn stuk grond in Staphorst te komen. “Hij was daar veel. Er stonden tenten en er was een moestuin.” De moeder van het gezin uit Ruinerwold was er destijds niet bij. “Alleen mijn vrouw heeft haar één keer ontmoet.”

Lees ook: Mysterie rondom spookgezin uit Ruinerwold: wat weten we tot nu toe?

Het blijft een groot raadsel waar de moeder van het ‘spookgezin’ nu is. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat de vrouw in 2004 is overleden, maar kan dat niet bevestigen.