Misdaad

Jos B. blijft in cel vanwege dood Nicky Verstappen

De rechtbank in Maastricht ziet geen aanleiding om Jos B. in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn strafproces op vrije voeten te stellen. De rechtbank wees donderdag een verzoek van B.’s raadsman Gerald Roethof tot opheffing van het voorarrest af.

B. wordt verdacht van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in augustus 1998. B. ontkent hier iets mee te maken te hebben, verder zwijgt hij.

Lees ook: Jos B. werd ondervraagd met pop die leek op vermoorde Nicky Verstappen

Onderzoekswensen

De rechtbank in Maastricht besliste verder over een reeks onderzoekswensen in de strafzaak, zoals het horen van getuigen. Ook stemde de rechtbank in met het verzwaren van de verdenking tegen B. Het Openbaar Ministerie verzocht daar vorige week tijdens de regiezitting om.

Het OM verdenkt de 57-jarige B. nu van gekwalificeerde doodslag in plaats van doodslag. Dat wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit – in dit geval seksueel misbruik – te verdoezelen. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf. Het verschil tussen de twee misdrijven is dat moord met voorbedachten rade is gepleegd.

Een verzoek van Roethof om 55 betrokkenen bij het onderzoek naar de DNA-sporen te horen, werd afgewezen. Wel mag hij twee vrouwen horen die recent verklaarden in 1998 een man op een fiets met een kind achterop gezien te hebben op de Brunssummerheide.

Nicky Verstappen

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden. Het DNA van B. is onder meer op de onderbroek en de pyjamabroek van Nicky gevonden.

B. bleek een 100 procent-match. Zijn familie had hem als vermist opgegeven en zijn DNA werd vergeleken met het spoor op Nicky. Aan een oproep voor het grote verwantschapsonderzoek, dat in de omgeving was gehouden, had B. geen gehoor gegeven. B. werd augustus vorig jaar na een klopjacht aangehouden in Spanje. Sindsdien zit hij in de cel.

De rechtbank nam nog geen besluit wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt, maar dat gebeurt mogelijk in maart. Op 10 februari is de volgende voorbereidende zitting.

Lees ook: Dit gebeurde er sinds de aanhouding van Jos B. in augustus 2018