Misdaad

Jos B. werd ondervraagd met pop die leek op vermoorde Nicky Verstappen

Verdachte Jos B. is op bijzondere manier ondervraagd, in de hoop dat hij een boekje open deed over de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Rechercheurs namen een pop mee die lijkt op de vermoorde Nicky.

Dat vertelt Gerald Roethof, de advocaat van Jos B., woensdagochtend voorafgaand aan een rechtszitting in de zaak Jos B. tegen Hart van Nederland-verslaggever Ilse van Wingerden. Met de pop hoopten agenten dat B. zou breken.

De 1,50 meter grote pop had een ontbloot bovenlijf en een rode broek en gele schoenen aan, net als de 11-jarige jongen op het moment waarop hij om het leven kwam op de Brunsummerheide in Limburg.

Ook werden in de verhoorkamer foto’s opgehangen van de Nicky Verstappen. Daarna werden veel vragen gesteld aan B.

Lees ook: Dit gebeurde er sinds de aanhouding van Jos B. in augustus 2018

“Men heeft alles uit de kast gehaald” zegt Roethof. Hij spreekt over een ‘Zaanse verhoormethode light’. De Zaanse verhoormethode is een omstreden aanpak waarbij rechercheurs de verdachte een misdaadsituatie laten herbeleven.

Jos B. niet langer verdacht van moord

Jos B. is woensdag aanwezig in de rechtbank in Maastricht voor de vijfde inleidende zitting in de zaak. Het Openbaar Ministerie veranderde de aanklacht aan zijn adres woensdagochtend van moord in gekwalificeerde doodslag.

Gekwalificeerde doodslag is het opzettelijk doden van iemand om een ander misdrijf te verdoezelen. Dat andere misdrijf zouden seksuele handelingen zijn met de minderjarige Nicky. De maximumstraf voor gekwalificeerde doodslag is hetzelfde als die voor moord: 30 jaar cel.

Moord op Nicky Verstappen

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden. B. werd vorig jaar na een klopjacht in Spanje aangehouden na een DNA-match. Zijn DNA is onder meer op de onderbroek en de pyjamabroek van Nicky gevonden.

B. ontkent iets met de dood van de jongen te maken hebben en houdt verder zijn kaken stijf op elkaar.