Misdaad

Eén jaar na de doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen: dit is er sindsdien gebeurd

Precies een jaar geleden maakte de politie bekend een belangrijke doorbraak te hebben gevonden in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. Het 11-jarige jongetje werd in 1998 tijdens een zomerkamp vermoord op de Brunssummerheide in Limburg.

Ruim twintig jaar later, op 22 augustus 2018, maakte de politie de details van de doorbraak bekend tijdens een persconferentie in Maastricht. Na een grootschalig dna-onderzoek bleek een match te zijn gevonden tussen het dna van de 55-jarige Jos B. uit Veendam en de sporen die destijds werden gevonden op de kleding van Nicky.

Wat gebeurde er daarna? Een overzicht van vijf belangrijke momenten in het afgelopen jaar.

22 augustus 2018

De politie en het OM maken bekend dat er in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen sprake is van een belangrijke doorbraak. De donor van de verdachte sporen die zijn aangetroffen op de kleding van Nicky Verstappen is bekend. Het gaat om Jos B., een man van 55 jaar.

Lees ook: 55-jarige Jos B. gezocht voor dood Nicky Verstappen

Het is niet bekend waar B. op dat moment verblijft. In het najaar van 2017 is hij naar het buitenland vertrokken. Zijn laatste teken van leven is van februari 2018. De familie heeft hem in april 2018 als vermist opgegeven. Zijn laatst bekende verblijfplaats is in de Franse Vogezen.

26 augustus 2018

Na een vierdaagse klopjacht wordt Jos B. aangehouden in Spanje. De politie kwam B. op het spoor na een tip van een getuige. Deze getuige gaf aan dat hij de man herkende aan de hand van de foto’s die op de persconferentie werden getoond en in de mediaberichten van de dagen ervoor.

12 december 2018

Jos B. moet voor het eerst voor de rechter verschijnen bij een eerste zogenoemde pro-formazitting in de rechtbank Maastricht. Tijdens zo’n wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Er wordt gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en de verdere planning van de rechtszaak.

Lees ook: Berthie Verstappen tegen Jos B.: “Kijk me aan!”

Het is een emotionele en zware dag voor de nabestaanden van Nicky Verstappen. Moeder Berthie riep in Limburgs dialect tegen B.: ‘Kijk me aan!’ Ook mocht de stem van de verdachte opgenomen worden. Jos B. ontkent iets te maken te hebben met de dood van Nicky Verstappen.

5 juni 2019

Bij de derde pro-formazitting bepaalde de rechtbank dat er een schouw moet komen op de Brunssumerheide. In dat gebied was Nicky Verstappen in 1998 op zomerkamp en werd zijn lichaam aangetroffen. Met deze schouw wil de rechtbank een goed beeld krijgen van de verschillende plekken die een rol spelen in het dossier, zoals de locatie van het tentenkamp en de plek waar Nicky’s lichaam is gevonden. De rechtbank besluit dat de schouw, die op dinsdag 27 augustus zal plaatsvinden, niet openbaar zal zijn. Pers en publiek worden dus niet toegelaten.

21 augustus 2019

Een kleine week voor de schouw spannen verschillende media, waaronder Hart van Nederland, een kort geding aan tegen de rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum. Ze zijn het niet eens met het besluit om geen pers toe te laten bij de schouw.

Lees ook: Kort geding om schouw in zaak Jos B.

Het besluit zou in strijd zijn met het recht op vrije nieuwsgaring. De media willen via het geding afdwingen dat één cameraman beelden maakt namens hen allemaal.

Foto’s: ANP