112

VIDEO: Bekijk hier de aanhouding van Jos B.

De Spaanse politie heeft beelden vrijgegeven van de aanhouding van Jos B. (55), die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (11) in 1998. B. werd zondag op zo’n 60 kilometer van Barcelona in een veld opgepakt door de Spaanse politie.

Lees ook: Nog onduidelijk wanneer Jos B. wordt uitgeleverd aan Nederland

Op de beelden is te zien hoe B. door zwaar gewapende agenten in een politiewagen wordt gezet. B. woonde afwisselend in een tentje en in een verlaten huis met andere dakloze mensen. Hij is nu nog in Spanje en het is nog niet duidelijk hoe lang het gaat duren voordat hij aan Nederland wordt uitgeleverd. Hoofdofficier van justitie Jan Eland gaat ervan uit dat de uitlevering snel zal volgen.

Brandhout kappen

B. is aangehouden toen hij naar buiten ging om brandhout te kappen. Hij bevond zich in een verlaten huis op een heuvel in de buurt van Castellterçol, meldt de Spaanse politie.

De opsporingsdiensten vermoeden dat B. sinds zijn verdwijning in februari door Europa heeft gereisd en verbleef in verlaten woningen. Hij heeft mogelijk gewerkt in ruil voor voedsel.

Eigendommen

Onder de eigendommen van B. trof de Spaanse politie veel gereedschap waarmee hij in de wildernis kon overleven, zoals visgerei, een boek over eetbare planten, gedroogd voedsel, laarzen en bergkleding en allerlei soorten batterijen.

Lees ook: Tipgever had al eerder contact met Jos B.

Volgens Spaanse media wordt B. maandag voorgeleid voor de rechtbank in Barcelona. Als hij meewerkt, zou hij in de komende dagen al aan Nederland kunnen worden uitgeleverd, maar vooralsnog heeft hij nog niets gezegd.