112

Nog onduidelijk wanneer Jos B. wordt uitgeleverd aan Nederland

Het is niet duidelijk hoe lang het gaat duren voordat Jos B., de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, in Nederland is. Hij is dit weekend in Spanje aangehouden.

Lees ook: Jos B. aangehouden in Spanje

Hoofdofficier van Justitie Jan Eland gaat er vanuit dat J. snel vanuit Spanje naar Nederland zal komen. “Maar hoe lang dat gaat duren, is niet bekend”, zei hij tijdens een persconferentie.

Moord op Nicky Verstappen

Een Spaanse rechter moet zich de komende tijd buiten over de overlevering van Jos B., die wordt verdacht van de moord of doodslag op de elfjarige Nicky Verstappen. Binnen de Europese Unie is geregeld dat personen via een relatief eenvoudige procedure kunnen worden overgedragen tussen lidstaten. De beslissing daarover wordt door een rechter genomen.

Als de 55-jarige man uit Simpelveld meewerkt aan zijn uitlevering, kan hij nog deze week hier zijn. Anders kan het zestig tot negentig dagen duren, aldus Eland. Dat is de normale procedure.

Lees ook: Peter R. de Vries: ‘Jos B. is weloverwogen naar Spanje gegaan’

Buiten de Europese Unie heet de overdracht van verdachten uitlevering. De beslissing daarover wordt dan genomen door de regering van het betreffende land. Landen kunnen onderling uitleveringsverdragen hebben, waarin is vastgelegd wat de voorwaarden zijn en wanneer de landen uitlevering kunnen weigeren.

Voorwaarde voor uitlevering

Een voorwaarde voor uitlevering is veelal dat de verdenking in beide landen als strafbaar feit geldt. Landen kunnen de overdracht van de verdachte weigeren als de doodstraf kan worden opgelegd, als het eigen staatsburgers betreft of als sprake is van een politiek misdrijf.

Lees ook: ‘Jos B. maandag voorgeleid voor rechtbank in Barcelona’

Zonder uitleveringsverdrag kan een land een verdachte eventueel vrijwillig uitleveren.

Herkend van foto’s

Afgelopen woensdag werd de volledige naam van B. plus zijn foto naar buiten gebracht, waarbij het publiek actief om hulp werd gevraagd. De 55-jarige man uit Simpelveld werd in Spanje – vlakbij Barcelona – gevonden na een tip van iemand die hem had herkend van foto’s.

De Politie Limburg bedankt op Twitter iedereen die heeft meegeholpen met de zoektocht.

De elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd de volgende avond vlakbij het kamp gevonden. Het jongetje was seksueel misbruikt en daarna vermoord.

ANP