112

55-jarige Jos B. gezocht voor dood Nicky Verstappen

De 55-jarige Jos B. uit Simpelveld wordt internationaal gezocht voor betrokkenheid bij de dood van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. Het Openbaar Ministerie en de politie maakten deze doorbraak in het onderzoek woensdag bekend.

B. wordt sinds februari vermist. In die maand begon ook het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek, een ultieme poging om de zaak-Verstappen op te lossen. De politie kan DNA-sporen die zijn gevonden op het lichaam van de jongen matchen met die van B.. Hij gaf geen gehoor aan de oproep om DNA af te staan, maar toen hij vermist raakte kreeg de politie dat alsnog. Ook via twee verre verwanten werd een match gevonden. Op 8 juni bleek er een 100 procent match tussen het DNA van B. en het spoor dat op de kleding van Nicky is gevonden.

Overleven in de natuur

De politie gaat ervan uit dat B. nog leeft en uit beeld probeert te blijven. De man is bushcrafter en beheerst allerlei overlevingstechnieken in de natuur. ”Dat maakt het buitengewoon lastig om hem op te sporen”, stelt misdaadjournalist Peter R. de Vries, die de familie bijstaat.

Omdat hij in 1998 na de moord als passant door de politie was gehoord toen het onderzoek naar de vermoorde jongen op de heide plaatsvond, waren zijn contactgegevens bekend. Zodoende was hij ook voor het verwantschapsonderzoek opgeroepen.

Lees ook: 20 jaar zoektocht moordenaar Nicky Verstappen

Omdat hij in 1998 na de moord als passant door de politie was gehoord toen het onderzoek naar de vermoorde jongen op de heide plaatsvond, waren zijn contactgegevens bekend. Zodoende werd hij ook voor het verwantschapsonderzoek opgeroepen. Op 8 juni bleek er een 100 procent match tussen het DNA van B. en het spoor dat op de kleding van Nicky is gevonden.

Europees opsporingsbevel

Er is vervolgens in Frankrijk naar hem gezocht, onder meer in zijn laatst bekende verblijfplaats, een chalet in de Vogezen. De man staat gesignaleerd en er loopt een internationaal opsporingsbevel. De politie werkt daarbij samen met de Franse politie.

De politie vermoedt dat de man voorbereidingen heeft getroffen om langdurig te verdwijnen. Hij is een ervaren bushcrafter. Dat maakt dat hij langere tijd in de natuur kan overleven.

Vreemde

Nicky was op zomerkamp op de Brunssummerheide toen hij in augustus 1998 seksueel werd misbruikt en daarna gedood. Zijn moeder zegt het ondraaglijk te vinden dat haar zoontje zijn laatste uren met een volstrekt vreemde heeft moeten doorbrengen. Dat betekent volgens haar dat Nicky nog banger moet zijn geweest.

De verdachte was na 1998 actief bij de scouting in Heerlen en Nuth. Ook is hij ooit verdachte geweest van een zedenfeit, maar die zaak werd geseponeerd. Hij werkte daarnaast ook nog op een peuterspeelzaal in Brunssum, niet ver verwijderd van de plek waar de jongen was gevonden.

Om de man zo snel mogelijk vinden heeft de politie een video gepubliceerd over de 55-jarige Jos B..

LEES HIER ALLES OVER DE MOORDZAAK NICKY VERSTAPPEN