Lifestyle & Entertainment

Jenny Douwes heeft geen spijt: 'Ik ben blij dat het niet in Dokkum uit de hand is gelopen'

De Friese Jenny Douwes heeft geen spijt van wat er twee jaar geleden op de A7 bij Joure is gebeurd. Dat zegt ze donderdag na de rechtszaak tegen Hart van Nederland.

Het hof oordeelde in hoger beroep dat Douwes, net als vijftien ‘blokkeerfriezen’, negentig uur taakstraf krijgt. De rechtbank had haar in eerste instantie 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd.

“Ik vind de uitspraak een beetje dubbel”, vertelt Douwes. “Principieel gezien vind ik dat er vrijspraak moet volgen. Maar in de praktijk ben ik wel blij, ik ben zelf van 240 uur taakstraf naar negentig uur gegaan.”

Als groep veroordeeld

“Ik had niet verwacht dat we als groep veroordeeld zouden worden”, vervolgt ze. “Het is een samenloop van omstandigheden geweest, maar we zijn wel heel eenduidig geweest in onze beweegredenen.

Lees ook: Hof is mild voor blokkeerfriezen en Jenny Douwes: negentig uur taakstraf

Volgens Douwes dreigde er een onveilige situatie situatie te ontstaan bij de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum. “Zowel het OM en de politie waren bang voor escalatie. We zijn als groep naar buiten getreden en daar is die uitspraak ook op gebaseerd.”

Douwes werd opruiing ten laste gelegd vanwege een filmpje dat zij voor de blokkeeractie had opgenomen. “Iemand anders startte de Facebookactie. Ik heb het filmpje opgenomen en dat hebben we samengevoegd”, legt ze uit.

‘Stoppen dan worden jullie niet vervolgd’

Volgens Douwes werd ze op een gegeven moment gebeld door de politie. “Ze hebben letterlijk tegen ons gezegd: ‘Stoppen met de actie, anders dreigt vervolging.’ Dat hebben wij geïnterpreteerd als: ‘Als jullie stoppen met de actie, dan worden jullie niet vervolgd.'”

Omdat Douwes en de andere persoon geen strafbare feiten willen plegen, stoppen ze direct met de Facebookpagina. “Het is een samenloop van omstandigheden geweest. Door het stoppen van onze actie zijn er andere mensen opgestaan. Ik heb geen spijt van die dag. Ik ben alleen maar blij dat het niet in Dokkum uit de hand is gelopen.”

Lees ook: Boze Zwarte Pieten demonstreren in Deventer

Jenny Douwes denkt over cassatie

“Heel veel blokkeerders zijn behoorlijk naar beneden gegaan in de daadwerkelijke straf”, merkt Douwes op. Welke stappen de groep nu gaat nemen, moeten ze volgens haar overleggen met hun advocaat. “We gaan zeker over cassatie nadenken. Maar we hebben het vonnis nog niet gezien, dus die moeten we eerst bekijken.”