Misdaad

Hof is mild voor blokkeerfriezen en Jenny Douwes: negentig uur taakstraf

De vijftien ‘blokkeerfriezen’ zijn donderdag in hoger beroep veroordeeld tot negentig uur taakstraf. ‘Boegbeeld’ Jenny Douwes krijgt dezelfde straf.

De opgelegde taakstraffen zijn aanzienlijk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het hof heeft iedere blokkeerder zich op gelijke manier schuldig gemaakt aan strafbare feiten en wordt er dus geen onderscheid gemaakt.

Het OM had opnieuw taakstraffen geëist voor betrokkenheid bij de snelwegblokkade op de A7 in 2017. Door de blokkade werd een toegestane betoging door anti-Zwarte Piet demonstranten verhinderd en de verkeersveiligheid in gevaar gebracht, aldus het OM.

Vorig jaar legde de rechtbank aan 34 ‘blokkeerfriezen’ een taakstraf op. Vijftien van hen gingen in hoger beroep.

Lees ook: Actiegroep Kick Out Zwarte Piet weer in actie tijdens Sinterklaasintochten

‘Boegbeeld’ Jenny Douwes

Het OM eiste 240 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen ‘boegbeeld’ Jenny Douwes. Het hof heeft besloten dat zij, ondanks dat opruiing tot het verhinderen van een toegestane betoging bewezen is, net zoals de rest negentig uur taakstraf krijgt.

Tekst gaat verder onder Twitterbericht

Lees ook: Voor het eerst alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

Blokkeerfriezen

Twee jaar geleden besloten betogers van Kick Out Zwarte Piet te gaan demonstreren bij de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum. De Friese Jenny Douwes besloot hierop het Facebook-evenement Project P. aan te maken.

De oproep was duidelijk: rijdt zo langzaam mogelijk over de A7, zodat de betogers niet op tijd in Dokkum kunnen komen. Het evenement kreeg enorm veel bijval van de Friese bevolking en ondanks dat Douwes het Facebook-evenement offline haalde, ging de actie door.

Het originele idee van Douwes om langzaam over de A7 te rijden, resulteerde in een blokkade nabij Joure. Er werd zelfs een bus van Kick Out Zwarte Piet fysiek tegengehouden, waardoor zij inderdaad niet op tijd in Dokkum aankwamen.

Op zaterdag 2 december mochten de betogers alsnog demonstreren in Dokkum. Drie bussen arriveerden onder begeleiding van de ME in de Friese stad.