Lifestyle & Entertainment

Boze Zwarte Pieten demonstreren in Deventer

Ongeveer honderd mensen hebben woensdagavond gedemonstreerd in Deventer tegen de verandering van Zwarte Piet, dat meldt RTV Oost.

Onder de demonstranten waren enkele tientallen Zwarte Pieten. Ze boden burgemeester Ron König een petitie en een symbolische Zwarte Pietenpop aan.

De gemeente liet eerder weten de subsidie voor de Sinterklaarintocht stop te zetten als niet een derde van de pieten roetvegen zouden krijgen. De gemeente hoopte op deze manier langzaam afscheid te nemen van de traditionele Zwarte Piet.

Alternatief voor Zwarte Piet

Maar na hevige protesten trok de gemeente dit besluit in en besprak alternatieve oplossingen met de organisatie van de intocht. Vrijdag werd duidelijk dat ze samen een alternatief hebben gevonden, maar geen van de partijen wil zeggen wat dat alternatief is.

Lees ook: Actiegroep Kick Out Zwarte Piet weer in actie tijdens Sinterklaasintochten

Dat schiet bij de demonstranten in het verkeerde keelgat. “We zijn hier om een statement af te geven. Het ‘roetveegpietquotum’ was chantage omdat het gekoppeld was aan het intrekken van de subsidie”, legt Richard van der Stelt van de actiegroep uit aan RTV Oost.

Volgens hem is er nog steeds geen duidelijkheid en daar zijn de demonstranten teleurgesteld over. “Zwarte Piet moet gewoon zwart blijven in Deventer”, zegt Van der Stelt.

‘Belangrijk dat het debat gevoerd wordt’

De demonstranten boden de burgemeester een petitie aan waarin gepleit wordt voor Zwarte Pieten in Deventer. Daarnaast gaven ze hem een Zwarte Pietenpop cadeau. “Heel goed dat deze mensen hier nu zijn want het is een belangrijk debat dat gevoerd wordt. Het is goed dat mensen hun mening laten horen en laten zien waar ze voor staan. Prima”, aldus de burgemeester.

Burgemeester ontvangt de Zwarte Pieten en neemt zijn kado aan!

Posted by Actiegroep Pro Zwarte Piet on Wednesday, October 30, 2019

Beeld: SPS Media