Lifestyle & Entertainment

Honderden mensen bijeen voor 'Viering van de Liefde' in Amsterdam

Enige honderden mensen kwamen woensdagavond in Amsterdam bijeen voor de ‘Viering van de Liefde’. Ze hadden veel regenboogvlaggen bij zich, lieten zich op de foto zetten in een hartvormig bord met de tekst ‘Ik kus je voor de liefde’ en er werd gezongen door mensen van de Westerkerk. Het samenzijn bij het Homomonument was een signaal tegen de afwijzing en uitsluiting van de Nashville-verklaring, aldus de initiatiefnemers.

In die zogenoemde Nashville-verklaring, die is overgewaaid uit de VS, wordt ervoor gepleit om alle seksualiteit binnen huwelijken tussen man en vrouw te houden. Homoseksualiteit wordt afgewezen. ”Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren”, aldus het pamflet, waar veel ophef over is ontstaan.

Lees ook: Al veel steun voor Liefdesverklaring, tegengeluid op antihomopamflet

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei in haar toespraak dat zij en de andere aanwezigen er bewust voor kiezen om ,,die liefdeloze Nashville-verklaring te negeren”. ”Maar wij spreken wel, omdat niemand mag worden gedwongen de liefde te missen.” En: ”Wij blijven in gesprek met andersdenkenden, maar we zijn ook onvermurwbaar. Omdat liefde geen moreel oordeel nodig heeft.”

Lees ook: Driekwart Nederlanders vindt Nashville-verklaring oproep tot discriminatie

De ‘Viering van de Liefde’ is bedoeld om te laten zien dat ieder mens het verdient om zich in de kerk en daarbuiten geliefd en welkom te voelen, aldus de organisatoren, waaronder belangenorganisatie COC, vertegenwoordigers van kerken en de lhbti-gemeenschap.