Politiek

Driekwart Nederlanders vindt Nashville-verklaring oproep tot discriminatie

Ruim 75 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen die de Nashville-verklaring ondertekent medeplichtig is aan het oproepen tot discriminatie van homoseksuelen en transgenders.

Dat blijkt uit een peiling onder 1500 deelnemers van ons Wat vindt Nederland-panel. Het Openbaar Ministerie maakte maandagmiddag al bekend de Nashville-verklaring te gaan beoordelen op strafbaarheid.

Lees ook: OM gaat homofobe Nashville-verklaring beoordelen op strafbaarheid

Zondag ontstond er enorme ophef over de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse document. Het discriminerende pamflet is ondertekend door onder andere SGP-voorman Kees van der Staaij en honderden vooraanstaande figuren uit de radicale en orthodoxe christelijke hoek.

Lees ook: Geradicaliseerde Nederlandse christenen scharen zich massaal achter discriminatie en homohaat

In het document staat bijvoorbeeld dat seks buiten het huwelijk, seks tussen mensen met hetzelfde geslacht en ook trans mensen worden gezien als in strijd met de wil van de god van de ondertekenaars.

Uitspraak Wilders

40 procent van de ondervraagden vindt overigens dat men zich niets aan moet trekken van de verklaring en dat deze de ontwikkeling van transgenders en homoseksuelen niet schaadt. Met de stelling ‘De ondertekening van het manifest door Van der Staaij staat gelijk aan de vraag van Wilders of we meer of minder Marokkanen in Nederland willen’ is 64 procent van de respondenten het eens.