Politiek

OM gaat homofobe Nashville-verklaring beoordelen op strafbaarheid

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Nashville-verklaring beoordelen op strafbaarheid. Dat is maandagmiddag bekend gemaakt.

Zondag ontstond er enorme ophef over de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse document. Het discriminerende pamflet is ondertekend door onder andere SGP-voorman Kees van der Staaij en honderden vooraanstaande figuren uit de radicale en orthodoxe christelijke hoek.

Lees ook: Geradicaliseerde Nederlandse christenen scharen zich massaal achter discriminatie en homohaat

Seks

In het document staat bijvoorbeeld dat seks buiten het huwelijk, seks tussen mensen met hetzelfde geslacht en ook trans mensen worden gezien als in strijd met de wil van de god van de ondertekenaars.

Lees ook: Trans vrouwen van kleur het vaakst slachtoffer dodelijk geweld

Volgens de tekst zouden homo’s, lesbiennes en trans mensen zelfs ‘te genezen’ zijn. Het staat wetenschappelijk vast dat dit soort ‘therapieën’ geen enkel effect hebben en vooral een ernstige bedreiging zijn voor de mensen die het, vaak gedwongen, ondergaan. In de meest extreme gevallen bevat de zogenaamde genezing van homoseksualiteit zelfs verkrachting.

Maandagochtend liet operazangeres en Pride Ambassadrice Francis van Broekhuizen weten dat ze aangifte heeft gedaan tegen Van der Staaij.

Redactie/ANP