Politiek

Al veel steun voor Liefdesverklaring, tegengeluid op antihomopamflet

Als antwoord op de Nashville-verklaring is vandaag vanuit het Humanistisch Verbond De Liefdesverklaring naar buiten gekomen. Initiatiefnemer Boris van der Ham benadrukt hiermee dat een seculiere samenleving niet per se een normloze samenleving betekent.

In de tien punten van de liefdesverklaring hebben Van der Ham en zijn collega’s gekeken naar waar zij voor staan. “En dat zijn misschien wel veel betere normen dan die uit de Nashville-verklaring.”

Lees ook: Driekwart Nederlanders vindt Nashville-verklaring oproep tot discriminatie

“Als je die Nashville-verklaring leest kun je op twee manieren reageren”, vindt Van der Ham. “Je kunt reageren met: ‘Wat een achterlijk stuk!’ Maar mensen mogen nu eenmaal achterlijke opvattingen hebben. Of je reageert met een tegengeluid.”

Lees hier al het nieuws rondom de omstreden Nashville-verklaring

En dat is wat het Humanistisch Verbond heeft gedaan. In tien punten hebben ze opgeschreven hoe zij tegen liefde aankijken. En inmiddels hebben al meer dan 20.000 mensen laten weten er hetzelfde over te denken.

De Liefdesverklaring

1. Wij bevestigen dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn.

2. Wij bevestigen dat mensen op verschillende wijzen elkaar liefhebben en lichamelijk tot elkaar kunnen worden aangetrokken. Alle mensen moeten in vrijheid kunnen zijn wie ze willen zijn.

3. Wij bevestigen dat seksualiteit altijd een wederzijds vrije keuze moet zijn.

4. Wij bevestigen dat seksualiteit een bijdrage levert aan een betekenisvol, vreugdevol en mooi leven.

5. Wij bevestigen dat er mensen zijn die van gender willen veranderen, en bevestigen hun recht dit te doen.

6. We ontkennen dat mensen hun geaardheid moeten verbergen of afzweren.

7. Wij bevestigen dat het huwelijk een keuze is tussen vrije mensen – hetero en homo – die met elkaar een liefdevol en verantwoordelijk verband aan willen gaan.

8. Wij bevestigen dat er ook andere vormen zijn waarin mensen liefdevol samenleven en voor elkaar zorgen.

9. Wij bevestigen dat liefde de belangrijkste basis is voor het opvoeden van kinderen. Vrouwen en mannen – ongeacht de vorm van hun onderlinge relatie – zijn daartoe in staat.

10. Wij bevestigen dat ieder vrij is in het vormgeven van het eigen leven, en dat er zowel in wetgeving als in sociaal verkeer geen directe of indirecte dwang of uitsluiting plaatsvindt.