Opmerkelijk

Guy vluchtte uit Sri Lanka na aanslagen: 'Ik trok het infuus uit mijn arm'

Zijn vakantie zou nog een week duren, maar Guy Hendricks uit Utrecht besloot na de aanslagen Sri Lanka direct te verlaten. Guy lag op het moment dat de bommen afgingen in het ziekenhuis in de hoofdstad Colombo. Hij was daar opgenomen vanwege een voedselvergiftiging.

Vanuit zijn ziekenhuisbed hoorde Guy de ambulances af en aan rijden. “De situatie was ronduit chaotisch. Het verplegend personeel vertelde me over mensen die dood gingen.” Guy besloot om zijn vakantie af te breken en regelde met de KLM een vlucht terug.

Lees ook: Romana start inzamelingsactie voor gewonde weeskinderen Sri Lanka

Vanwege de chaotische situatie verliep het ontslag in het ziekenhuis niet heel soepel. “Op een gegeven moment heb ik het infuus uit mijn arm getrokken en ben het ziekenhuis uitgelopen. Het was toen half vijf, om zes uur zou de avondklok ingaan en zou niemand meer op straat mogen zijn. Uiteindelijk kon ik een lift krijgen van een ambulance die naar het vliegveld ging.”

Verdwaasd en in paniek

Omdat hij in een ambulance zat, kon Guy probleemloos langs alle checkpoints komen. “We moesten op een gegeven moment tegen het verkeer inrijden omdat het overal vaststond. Ik zag mensen verdwaasd en in paniek rondlopen. Iedereen wilde weg.” De ambulance zette Guy af bij de vertrekhal en zo kon Guy uiteindelijk via Shanghai weer terugvliegen naar Nederland.

Lees ook: Onderminister Sri Lanka: ‘Aanslagen waren ‘wraak voor Christchurch’

Een dag na zijn aankomst in Nederland, is hij nog steeds een beetje beduusd van de afgelopen dagen. Zijn backpack is nog niet aangekomen. “Mogelijk vanwege alle chaos.” Verder is Guy druk met aan het bellen met zijn zorgverzekering en reisverzekering. “Het is allemaal nog heel onwerkelijk. Het is gewoon heel dichtbij gekomen.”