Politiek

Onderminister Sri Lanka: 'Aanslagen waren 'wraak voor Christchurch'

De zelfmoordaanslagen in Sri Lanka waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Dat blijkt volgens onderminister van Defensie Ruwan Wijewardene uit eerste onderzoeksresultaten.

”Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de gebeurtenissen in Sri Lanka waren bedoeld om wraak te nemen voor de aanval op moslims in Christchurch”, zei Wijewardene dinsdag in het parlement. In die stad in Nieuw-Zeeland vielen vorige maand vijftig doden bij schietpartijen in twee moskeeën.

Buitenlandse hulp

De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de radicaal-islamitische National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen zit. Wijewardene zei dat inmiddels aan het licht is gekomen dat die groep nauwe banden onderhield met een andere organisatie. Die noemde hij ”JMI”.

Wijewardene leek daarmee volgens persbureau AFP te verwijzen naar Jamaat-ul-Mujahideen India, een eveneens vrij onbekende groep. Die zou gelieerd zijn aan een organisatie met een vergelijkbare naam in Bangladesh.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka waardoor meer dan driehonderd mensen omkwamen. De beweging deed dat via het eigen persbureau Amaq maar gaf geen bewijzen voor het voorbereiden van de aanslag. Voorheen kwam IS vaak met video’s en of foto’s om hun claim kracht bij te zetten.

Stilte

In de Aziatische eilandstaat is geschokt gereageerd op het bloedbad, dat aan 310 mensen het leven heeft gekost. Het dodental is dinsdag naar boven bijgesteld nadat weer slachtoffers aan hun verwondingen waren overleden.

Lees ook: Nog twee Nederlanders overleden bij aanslagen Sri Lanka, waaronder meisje van 12 jaar

Uit respect voor de slachtoffer en nabestaanden werd er dinsdagochtend drie minuten stil gestaan bij de vreselijke gebeurtenis. Bij overheidsgebouwen hangen vlaggen halfstok.

ANP