Gezondheid

Het moet de grootse zorgstaking in Nederland ooit worden: 'De druk is niet vol te houden'

Het moet de de grootste staking ooit worden in de zorg. Komende woensdag staken 119 ziekenhuizen en zorglocaties door heel Nederland. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

Op de andere afdelingen worden er zogenoemde zondagdiensten gedraaid. De ziekenhuismedewerkers zijn boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vanwege het uitblijven van een goede cao. Naar verwachting  leggen zo’n 200.000 werknemers het werk neer. Een van die werknemers is Britt Kraaijevanger. Zij is werkzaam op de afdeling neurochirurgie en voor haar is de werkdruk te hoog. ”Het punt is: de zorg gaat er niet aan onderdoor. Je gaat er zelf aan onderdoor.”

Gekke roosters

Een gemiddelde werkdag van Britt is overvol. ”Iemand voor de helft wassen gaat nu eenmaal niet. Dus neem je geen pauze. En stapelen de overuren op. Het gaat ten koste van jezelf, want je laat de patiënt er niet onder lijden.” Een veelgehoord verhaal, de werkdruk is hoog, er is een groot tekort aan personeel, te weinig tijd voor handelingen, en dan is het loon ook nog te laag. ”Daarnaast is de balans tussen werk en privé verstoord. Je hebt gekke roosters. Deze week had ik vier avonddiensten, een dag vrij, drie vroege diensten, een dag vrij, twee avonddiensten. Hoe moet je dat allemaal regelen?”

Lees ook: Negen op de tien ziekenhuizen doen mee aan cao-staking

Het ergste vindt Britt dat ze te weinig tijd heeft om te praten met haar patiënten. ”Er liggen hier mensen met hersentumoren. Ik zou het elke patiënt gunnen dat er tijd is om je angst te bespreken met een verpleegkundige. Tenslotte doen we het allemaal voor hen.”

Lees ook: Meerderheid Nederlanders steunt ziekenhuismedewerkers in staking

Welke ziekenhuizen doen mee aan de staking?

Om op woensdag 20 november niet voor een dichte poli komen te staan, kan je hier vinden welke ziekenhuizen en locaties mee gaan doen aan de staking.