112

Meerderheid Nederlanders steunt ziekenhuismedewerkers in cao-staking

De vakbonden hebben donderdagochtend laten weten een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november te organiseren. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Een goede zaak vindt 85% van de Nederlanders, dat blijkt uit peilingen onder 1600 respondenten van Wat vindt Nederland.

Ruim de helft van de Nederlanders (57%) vindt het acceptabel als afspraken voor medische gesprekken met artsen 20 november niet doorgaan en worden verplaatst. 49% vindt ook het verplaatsen van poliklinische behandelingen, of niet-levensbedreigende operaties (57%) als gevolg van de staking niet erg.

Lees ook: Ziekenhuizen staken en sluiten massaal hun deuren op 20 november

De overgrote meerderheid van Nederland vindt een kleinere bezetting op de spoedafdeling (86%) of een kleinere bezetting in de nacht (84%) te ver gaan. Ook minder ambulances en dus een langere aanrijdtijd hoeft niet op veel steun van de Nederlanders te wachten (98%).

Meeste sympathie blijft voor de boeren

De afgelopen weken hebben verschillende groepen binnen de Nederlandse samenleving gestaakt. De boeren kunnen op de meeste sympathie rekenen van de Nederlandse bevolking (42%). Het ziekenhuispersoneel komt op een tweede plaats met ruim een derde van de stemmen.

De leraren en klimaatdemonstranten kunnen op de minste sympathie rekenen met respectievelijk 8% en 1% van de bevolking.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd om mee te werken. Die selectie gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Op die manier wordt voorkomen dat een bepaalde groep dominant wordt in de uitslag, en daardoor kan de representativiteit van het onderzoek worden gegarandeerd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.