Politiek

Negen op de tien ziekenhuizen doen mee aan cao-staking

Steeds meer medewerkers van ziekenhuizen en revalidatiecentra zeggen mee te doen aan de landelijke staking op 20 november. Zeker 82 instellingen sluiten dan de deuren voor niet-spoedgevallen.

Dat hebben de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn maandag gemeld.

Zondagdiensten

De ziekenhuismedewerkers zijn boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) omdat die in hun ogen niet over de brug komt met een goede cao. Deze liep op 31 maart van dit jaar af. De medewerkers willen onder meer een goede structurele loonsverhoging en goede afspraken over werk- en rusttijden. Onder de CAO vallen zo’n 200.000 mensen die werken bij 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra.

Lees ook: Ziekenhuizen staken massaal op 20 november: bijna 80 locaties sluiten hun deuren

Bijna negen op de tien ziekenhuizen hebben aangegeven mee te doen aan de staking. Die komt erop neer dat op de doordeweekse stakingsdag zondagsdiensten worden gedraaid. Onder meer de intensive care-, couveuse- en oncologie-afdelingen draaien wel door, maar andere opnames worden die dag niet gedaan. Het kan leiden tot hinder voor patiënten, aldus de bonden, onder meer omdat misschien afspraken moeten worden verzet.

Ludieke acties

Afgezien van de zondagsdienst, die ingaat om middernacht, bereiden actiecomités in de diverse ziekenhuizen ludieke acties voor. Ook trekken vermoedelijk honderden actievoerende ziekenhuismedewerkers naar Nieuwegein voor een protestbijeenkomst, omdat bestuurders van de NVZ daar die dag een ledenvergadering hebben.

De staking wordt georganiseerd door vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU’91. Medewerkers van universitaire ziekenhuizen en academische ziekenhuizen doen niet mee aan de staking, omdat zij onder een andere cao vallen.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders steunt ziekenhuismedewerkers in staking