Politiek

Gratis boerenontbijt als bedankje aan Nederland: ‘voor de onvoorwaardelijke steun’

Na de protesten van de afgelopen weken gaan de boeren donderdag iets terug doen. Voor alle burgers is er een gratis boer-burgerontbijt aan de Lange Vijverberg in Den Haag. “Om het ongemak van de demonstraties enigszins te verzachten.”

Met marktkraampjes zullen de boeren bij de Hofvijver tegenover het Binnenhof staan. Ze bieden iedereen hun producten aan. Van melk en kaas tot vlees en groenten. “Zo kunnen mensen hoe het echt smaakt zonder dat het bewerkt is,” zegt Jess Freedom van de Farmers Defence Force.

Slapen in Den Haag

Veel boeren bleven afgelopen nacht slapen in Den Haag. “Ik weet niet hoeveel mensen zijn blijven slapen,” zegt Freedom. “Maar er zijn zoveel burgers die bedden hebben aangeboden, of bij wie we kunnen douchen. Mooi om te zien hoe iedereen samenkomt.”

Lees ook: Boeren overnachten op Malieveld, ook hotels vol met demonstranten

Het is tekenend voor de steun die de boeren de afgelopen weken hebben gehad. Dit ontbijt is dan ook bedoeld om de Nederlanders daarvoor te bedanken. Of het daadwerkelijk ook iets oplevert in politiek Den Haag moet blijken. Donderdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over het stikstofbeleid.

Direct contact tijdens boerenontbijt

Voor de boeren is de actie tot nu toe geslaagd. Het boerenontbijt is ook een mogelijkheid om met burgers in contact te komen, zegt Freedom. “Zodat mensen ook vragen kunnen stellen. Boeren worden vaak niet gehoord, en dan trekken mensen vaak naar aanleiding van berichten uit de media conclusies.”

Lees ook: Steun voor boeren gestegen na tweede landelijke protestactie

Woensdag werden boeren nog ver van het Binnenhof geweerd, maar donderdag zal het soepeler zijn. Wat de gemeente betreft zijn de boeren vrij om bij de Hofvijver tegenover het Binnenhof het ontbijt te organiseren. Het ontbijt is onderdeel van een demonstratie en demonstreren is een grondrecht, zegt woordvoerder Annelou van Egmond van de gemeente.