Politiek

Steun voor boeren gestegen na tweede landelijke protestactie

Nederlanders hebben na de protestacties van woensdag weer meer sympathie gekregen voor de boeren. Dinsdag steunde nog 70 procent het boerenprotest, woensdag is dat alweer 78 procent.

De boeren waren vanaf woensdagochtend weer massaal aanwezig in Den Haag. Ze protesteerden tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De sfeer was even grimmig, maar over het algemeen bleef het rustig. In totaal werden vier mensen aangehouden, onder andere voor het gooien van vuurwerk en voor belediging.

Boeren maken goede beurt

Maandag liep het wel uit de hand, tijdens het regionale boerenprotest in Groningen. Boze demonstranten reden daar de deur van het Provinciehuis in en er raakten mensen gewond door gevechten. Onderzoek van Wat Vindt Nederland? wees uit dat vóór dat protest nog 82 procent de boeren steunden. Na de Groningse chaos was dat nog maar 70 procent.

De chaos in Groningen had dus invloed op de mening van het volk. Toch lijkt het erop dat de boer inmiddels weer de harten van de burgers heeft terugveroverd. Van de Nederlanders geeft nu 78 procent aan sympathie te hebben voor het boerenprotest.

Ook voorafgaand aan het eerste landelijke boerenprotest, op 1 oktober, peilde Hart van Nederland de stemming. Toen stond nog 89 procent van de mensen achter de boeren.