Politiek

Boeren overnachten op Malieveld, ook hotels vol met demonstranten

Enkele tientallen boeren die woensdag hebben gedemonstreerd in Den Haag willen overnachten op het Malieveld. Ook zijn hotels in de omgeving van het centrum volgeboekt.

De gemeente staat het niet toe dat er wordt overnacht op het Malieveld. Volgens een woordvoerder is er daarom sprake van ‘langdurig demonstreren’.

Overnachten in de trekker

Sommige boeren die op het Malieveld willen overnachten hebben speciaal een caravan meegenomen. Andere boeren willen overnachten in hun trekker. Volgens een woordvoerder van de boeren zijn de nieuwere modellen ruim genoeg om ‘even horizontaal’ te gaan.

Hotels in Den Haag zitten vol met boeren. In het centrum van Den Haag is op booking.com geen hotelkamer meer te krijgen voor minder dan €150 euro per nacht.

Geen hotelkamer te krijgen

Het easyHotel achter de Lange Voorhout zit voor de helft vol met boeren, zegt een receptionist van het hotel. “Ook van hotels in de omgeving hoor ik dat ze vol zitten met boeren.” De andere helft van het easyHotel is gevuld met mensen die woensdagavond naar het Cirque du Soleil op het Malieveld zouden gaan.

De voorstelling van de wereldberoemde show is afgelast, vanwege het boerenprotest. “Je komt de stad bijna niet in en dan moet je nog langs alle tractoren op het Malieveld bij de tent zien te komen. Dat leek ons voor onze bezoekers geen goed idee”, zegt een woordvoerder van organisator Mojo.

Ontbijten met de boeren

De boeren willen donderdagochtend een ontbijt aanbieden aan de Hagenaars. Daarvoor worden bij de Hofvijver kraampjes opgezet die zijn gehuurd.

Lees ook: Steun voor boeren gestegen na tweede landelijke protestactie

Bij het boerenprotest zijn woensdag in totaal vier mensen aangehouden. Twee mensen zijn gearresteerd voor het gooien van vuurwerk, een persoon voor belediging en iemand voor het niet opvolgen van een bevel of verordening. Volgens de politie is de demonstratie tot dusver ‘zonder grote incidenten’ verlopen.