112

Geen rekening naar Air Europa voor vals alarm

De Veiligheidsregio Kennemerland stuurt geen rekening naar Air Europa voor de kosten die zijn gemaakt door het afgeven van een vals kapingsalarm op Schiphol woensdagavond. Dat meldt de woordvoerder van burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Haarlemmermeer.

“Als veiligheidsregio werken wij met tal van rampenbestrijdingsplannen, draaiboeken en protocollen. Die zijn ervoor om snel en georganiseerd hulp te kunnen verlenen, ook als die hulp niet nodig blijkt te zijn”, zegt de woordvoerder. “De alarmering en opschaling van de crisisbestrijdingsorganisatie hebben er in ieder geval toe geleid dat we als hulpverleningsorganisaties met andere autoriteiten hebben kunnen samenwerken en oefenen om een dergelijk serieus incident te bestrijden.”

Marechaussee wil piloten spreken

Bij het onderzoek naar de gebeurtenissen van woensdag op Schiphol ligt het voor de hand dat de piloten van het vliegtuig worden gehoord. Dat heeft een woordvoerder van de marechaussee gezegd.

Eerder zei een woordvoerder van Air Europa dat het kapingsprotocol in het vliegtuig van de maatschappij werd geactiveerd toen hij bezig was met instructies aan een piloot in opleiding. De woordvoerder zei dat de kwestie wat Air Europa betreft is afgedaan. “Dat kunnen ze bij de luchtvaartmaatschappij wel zeggen, maar wij willen weten wat er precies is gebeurd. Daarom is het waarschijnlijk dat bij het onderzoek de piloten worden gehoord”, aldus de woordvoerder van de marechaussee.

Vals alarm zet Schiphol op z’n kop

Na het activeren van het kapingsalarm woensdagavond rukten de hulpdiensten massaal uit. Er werd opgeschaald naar GRIP 3. Die wordt afgekondigd bij een ernstige situatie die grote gevolgen kan hebben voor de bevolking. Een heel circus kwam op gang. Ambulances rukten uit, D-pier werd ontruimd en een arrestatieteam kwam naar het vliegveld.

De Airbus A330 van Air Europa moest op Schiphol blijven staan, maar kon later alsnog naar Madrid vertrekken, nadat duidelijk was geworden dat het vals alarm was.