112

Geen consequenties voor piloot die kapingsknop indrukte: 'Het was een foutje'

De piloot die gisteren per ongeluk een waarschuwingscode voor een kaping verstuurde vanuit zijn vliegtuig op Schiphol hoeft voorlopig nog niet bang te zijn voor zijn baan. Dat meldt Air Europa aan Hart van Nederland. De piloot liet een stagiair zien hoe de kapingscode werkt, zo bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

“Het was een foutje,” zegt de woordvoerder van Air Europa. “We zijn nu bezig met een analyse van hoe dat kon gebeuren en zorgen dat het niet opnieuw gebeurt. Maar er zijn op dit moment nog geen consequenties voor de piloot.”

Groot alarm

Toen de code per ongeluk werd geactiveerd, sloeg Schiphol groot alarm. Gedurende meer dan een uur werd een deel van de luchthaven ontruimd en stond antiterreurpolitie paraat. Gisteren zei de maatschappij al dat het kapingsalarm per ongeluk was ingevoerd.

Lees ook: Passagiers en bemanning veilig van boord, verdachte situatie Schiphol loos alarm

“De Nederlandse autoriteiten schaalden meteen groot op,” zegt de woordvoerder van Air Europa. “We gaven meteen aan dat het om een fout ging en er niks was gebeurd. Dat lieten we ook meteen aan de passagiers weten.”

Verantwoordelijkheid voor kosten

De gevolgen voor passagiers was groot op Schiphol. Veel vluchten werden vertraagd en de D-gates werden tijdelijk afgesloten. Of Air Europa opdraait voor de gemaakte kosten kan de woordvoerder nog niet zeggen. “We zijn bezig om te analyseren in hoeverre we verantwoordelijk zijn. Maar natuurlijk is het voor de passagiers heel vervelend geweest en daar verontschuldigen we ons voor.”