Daniël Buter over zenuwslopende weken in vreemdelingendetentiecentrum

Na vier zenuwslopende weken werd de in Amsterdam geboren Daniël Buter vrijdagmiddag vrijgelaten uit het vreemdelingendetentiecentrum in Rotterdam. Hij werd opgepakt nadat hij tijdens de aanvraag van een paspoort te horen kreeg niet de Nederlandse identiteit te hebben.

“Ik voel mij nu super!”, vertelt de Amsterdammer. “Ik ben weer thuis. Ik ben echt blij.” Buter werd geboren in Nederland. Op jonge leeftijd gaan zijn ouders terug naar de Dominicaanse Republiek en laten hem bij zijn opa en oma in Amsterdam achter. Als hij een paspoort wil aanvragen voor zijn studie, blijkt de Amsterdammer illegaal in Nederland te zijn.

Lees ook:  In Amsterdam geboren Daniël is weer vrij: ‘Ik wil in bed liggen’

Vreemdelingenpolitie

“Ik ging naar de IND toe en toen moesten we een aanvraag indienen”, legt hij uit. Om de aanvraag in behandeling te laten nemen moet Buter geld betalen. “Maar dat kon ik niet. Ik had immers geen legitimatiebewijs en kon dus ook niet werken.”

Dan staat ineens de vreemdelingenpolitie op de stoep. “Ik schrok heel erg. Ze kwamen allemaal naar binnen, mijn opa was gewoon een eitje aan het bakken.”

Lees ook: In Amsterdam geboren Daniël (19) blijkt geen Nederlander te zijn en nu dreigt uitzetting

Niet klaar mee

De juridisch adviseur van Buter, Maroua Bensalah, is er nog niet klaar mee. “Ik ben echt opgelucht dat hij buiten is, maar ik zit nog met heel veel vraagstukken. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Zijn er soortgelijke situaties?”

Vrijdagmiddag heeft de Amsterdammer een nieuwe aanvraag gedaan voor een verblijfsvergunning. Die uitkomst mag hij thuis afwachten. Het is dus nog niet zeker dat hij in Nederland mag blijven. “Ik ben altijd een positieve jongen geweest”, vertelt Buter. “Je hebt natuurlijk wel altijd in je achterhoofd dat er iets mis kan gaan. Maar dat hoop ik natuurlijk niet.”