Politiek

In Amsterdam geboren Daniël (19) blijkt geen Nederlander te zijn en nu dreigt uitzetting

De in Amsterdam geboren en getogen Daniël Buter deed een aanvraag bij de gemeente voor een paspoort, maar kreeg tot zijn verbijstering te horen dat hij niet de Nederlandse identiteit heeft.

De gemeente gaf dit vervolgens door aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Toen Daniël daar niet kwam opdagen voor een afspraak, werd hij opgepakt en vastgezet in een vreemdelingendetentiecentrum in Rotterdam.

Ouders vertrokken

Nu dreigt hij te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek. Daniëls ouders komen daar vandaan, maar vertrokken naar het buitenland toen hij klein was. Niet naar de Dominicaanse Republiek overigens.

Sinds het vertrek van zijn ouders leeft Daniël bij zijn grootouders. Hij heeft al sinds zijn derde geen geldig paspoort meer, vertelde zijn oma dinsdag aan de lokale omroep AT5.

Halsema vol ‘afschuw’

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema spreekt haar afschuw uit over de ontstane situatie. “Ik ben het ermee eens dat hij niet thuishoort in detentie. Het is een Amsterdamse jongen die zou moeten studeren.”

Ze heeft contact gezocht met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken en de IND over de Daniëls situatie. Ze zei op vragen van GroenLinks in de gemeenteraad dat ze gaat kijken wat de mogelijkheden zijn om de uitzetting te voorkomen.

Een petitie om hem in Nederland te houden is donderdagmiddag op internet ruim 17.000 keer ondertekend.

Foto: Facebook