Politiek

In Amsterdam geboren Daniël is weer vrij: 'Ik wil in bed liggen'

Daniël Buter is vrijdagmiddag vrijgelaten uit het vreemdelingendetentiecentrum in Rotterdam. “Ik ben echt blij”, zei de 19-jarige Amsterdammer tegen Hart van Nederland.

Ook laat Daniël weten dat hij erg dankbaar is voor wat anderen achter de schermen voor hem hebben gedaan. “Ik heb echt gewaardeerd wat ik eigenlijk heb.” Hij wil nu snel naar huis. “Ik wil zo snel mogelijk in bed liggen eigenlijk”, zegt hij met een lach.

Familie Daniël in spanning

Voor de familie van de inmiddels vrijgelaten Daniël was het een spannende dag. Het was namelijk lang onduidelijk hoe lang Daniël nog in de cel zou blijven zitten.

“Ik geloof het nog steeds echt niet”, zei de neef van Daniël vlak nadat hij het verlossende telefoontje kreeg over het nieuws dat de tiener zou worden vrijgelaten. “Ik word echt blij hiervan.”

Maroua Bensalah, de initiatiefnemer van de petitie voor Daniël, mocht hem vertellen dat hij zou worden vrijgelaten. “Ik vroeg hem: ga je met me mee naar huis? Toen zei hij: wat echt?”

Geen Nederlandse identiteit

De Amsterdamse tiener zat wekenlang vast in een vreemdelingendetentiecentrum in Rotterdam. Daniël werd opgepakt omdat hij tijdens de aanvraag van een paspoort te horen kreeg dat hij niet de Nederlandse identiteit heeft.

Lees ook: IND: Daniël (19) komt vrij uit cel in Rotterdam

Hij heeft vrijdag een nieuwe aanvraag gedaan voor een verblijfsvergunning. De uitkomst mag hij thuis afwachten. Een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst benadrukt dat alles volgens de regels is gegaan.