Politiek

IND: Daniël (19) komt vrij uit cel in Rotterdam

De 19-jarige Amsterdamse Daniël Buter wordt vanmiddag vrijgelaten uit het vreemdelingendetentiecentrum van Rotterdam.

Dat bevestigt de Immigratie- en Naturalisatie Dienst aan Hart van Nederland. Daniël komt vanmiddag vrij en heeft dat inmiddels zelf ook te horen gekregen.

De tiener werd opgepakt omdat hij tijdens de aanvraag van een paspoort te horen kreeg dat hij niet de Nederlandse identiteit heeft. Hij heeft vanmiddag een nieuwe aanvraag gedaan voor een verblijfsvergunning. De uitkomst van die procedure mag hij thuis afwachten.

De woordvoerder van de IND benadrukt dat alles volgens de regels is gegaan.

Amsterdamse jongen

Daniël is in Amsterdam geboren en getogen. Zijn ouders komen uit de Dominicaanse Republiek, maar vertrokken naar het buitenland toen hij klein was. Sinds zijn derde heeft hij geen geldig paspoort meer, vertelde zijn oma dinsdag aan de lokale omroep AT5.

Lees ook: In Amsterdam geboren Daniël (19) blijkt geen Nederlander te zijn en nu dreigt uitzetting

Reactie politiek

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de vrijlating van Daniël geweldig nieuws. De politicus eiste gisteren van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dat de man van 19 onmiddellijk zou worden vrijgelaten. Hij vindt het nog steeds belangrijk dat er wordt opgehelderd wat er hier allemaal is misgegaan. “Laten we ervoor zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt.”