Politiek

Halsema schrijft briefje voor paspoortloze Daniël uit Amsterdam

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft een briefje geschreven voor Daniël Buter. Hij is geboren en getogen in Amsterdam, maar wordt mogelijk Nederland uitgezet. In de brief staat dat Daniël vrij moet kunnen rondlopen in Amsterdam en niet opgepakt mag worden.

Een week geleden kwam de negentienjarige Daniël samen met zijn juridisch adviseur Maroua Bensalah en zijn oma op bezoek bij de burgemeester. Daniël heeft toen aangegeven dat hij niet meer de deur uit gaat, omdat hij bang is om opgepakt te worden.

Halsema heeft na het gesprek besloten om het briefje te schrijven. Dat is nu in bezit van Bensalah. Ze zal het briefje vrijdag aan Daniël geven, vertelt de juridisch adviseur aan Hart van Nederland.

Kijk terug: Daniël Buter over zenuwslopende weken in vreemdelingendetentiecentrum

‘Briefje voor portemonnee’

In Het Marathoninterview op NPO Radio 1 vertelde Halsema woensdagavond wat er in het briefje staat. “Ik heb een briefje geschreven waarin staat dat dit Daniël Buter is. Dat hij geen papieren heeft, maar dat hij vrij in Amsterdam moet kunnen rondlopen en dat hij niet opgepakt mag worden.”

Ook geeft de burgemeester aan dat de politie eventueel anders contact moet opnemen met haar. “Ik hoop dat het een verkreukeld briefje is in zijn portemonnee en dat hij het heel af en toe tevoorschijn haalt.”

Uitzetting naar Dominicaanse Republiek?

Daniël zou mogelijk worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek, het land waar zijn ouders vandaan komen. Hij kwam in de problemen toen hij bij de gemeente Amsterdam een paspoort wilde aanvragen. Toen bleek dat hij niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Lees ook: In Amsterdam geboren Daniël (19) blijkt geen Nederlander te zijn en nu dreigt uitzetting

De gemeente deed hiervan melding bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), schreef Het Parool eerder. Toen Daniël niet kwam opdagen bij een afspraak met deze dienst, werd hij begin november opgepakt.

Hij zat sindsdien vast, tot hij 6 december weer vrijkwam nadat er een nieuwe aanvraag was ingediend voor een verblijfsvergunning. Die procedure mag hij in vrijheid afwachten. In februari besluit de IND of Daniël in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning.

Redactie/ANP