Politiek

Boeren 'plunderen' supermarkt als waarschuwing: zo zien lege schappen eruit

Boeren gaan zaterdagmiddag in hun trekkers richting een supermarkt in Middenbeemster. Ze willen daar zóveel boodschappen doen, dat de schappen leeg raken.

Eerder waarschuwden boeren al distributiecentra van supermarkten te blokkeren zodat er niks meer geleverd wordt. Zo moeten consumenten wel naar een boerensupermarkt, als ze het kerstdiner willen redden, is hun redenatie. Het leeghalen van de schappen zaterdag is dus een waarschuwing van de boeren: als wij onze zin niet krijgen, zo zien lege schappen eruit.

Na het boodschappen doen – er wordt netjes betaald – vertrekken ze naar het PLUS Retail Distributiecentrum om zich alvast voor te bereiden op de blokkade. Zo willen ze inschatten hoeveel trekkers er nodig zijn om de distributiecentra van supermarkten succesvol te blokkeren.

Lees ook: ‘Boerenprotest bij supermarkten kan voor lege schappen zorgen rond Kerst’

Op de Facebookpagina van Farmers Defence Force werd al aangekondigd dat de boeren zaterdag weer actie gingen voeren, onduidelijk was nog wat er precies te gebeuren stond. Voorzitter Mark van den Oever schreef: “75 jaar geleden kenden Nederlanders nog de smaak van honger. Wisten politici en beleidsmakers dat ze dat nooit meer wilden. […] Anno 2019 waait er een andere wind uit politiek Den Haag”. De boeren zijn met hun actie van plan “hen erop te wijzen wat het belang van goed, gezond én bereikbaar voedsel is. Want wat als er een kinkje in die kabel komt? We gaan het beleven”.

Voor zover bekend zijn circa tien boeren van de partij.

Lees ook: Boeren bereiden weer actie voor; voedselblokkade rond Kerst ‘zou kunnen’

De boeren zijn nog steeds ontevreden over het kabinetsbeleid rond de stikstofcrisis. Ze willen 2,9 miljard euro van de overheid voor de plannen die de boeren zelf maakten om stikstof terug te dringen.