Politiek

Boer Jan heeft spijt van doodskist met naam 'Jesse' erop: 'Heb niks tegen Klaver'

“Jullie begraven het platteland.” Dat was het idee van de Groningse boer Jan achter de doodskist waarmee hij woensdag richting Den Haag reed. Op de kist stond de naam ‘Jesse’ geschreven, is te zien op een video. Daar heeft boer Jan spijt van.

Als hij wist dat het zo vaak gedeeld werd, had hij het nooit gedaan, achterop zijn auto een doodskist meenemen naar het boerenprotest. Zelf zit Jan niet op sociale media. Hij hoorde via zijn zoon dat ‘zijn’ grafkist het hele internet over ging.

Boer heeft niks tegen Jesse Klaver

Op sociale media was de link snel gelegd: Jesse, dat moet verwijzen naar GroenLinks-leider Jesse Klaver. Dat bestrijdt Jan. “Ik ben het niet eens met zijn plannen, maar heb niks tegen Jesse Klaver”, zegt hij tegen Hart van Nederland.

Jan wil niet zeggen voor wie de tekst dan wel bedoeld was. Wel zegt hij dat op andere zijden van de kist ook namen stonden. Welke dat zijn, wil Jan niet zeggen.

‘Doodskist ludiek bedoeld’

De grafkist met namen was vooral ludiek bedoeld. “Ik heb dat voor de gein gedaan. In een opwelling heb ik dat bedacht. Het was zeker niet gericht. Mijn doel was om duidelijk te maken dat ik bezorgd ben over de kabinetsplannen. Die zijn voor het platteland enorm ingrijpend. De maat is vol.”

Lees ook: Boerenprotest dreigt te escaleren: trekkers blokkeren tramlijnen, boeren scanderen leuzen

“Ik bedoelde het absoluut niet bedreigend”, benadrukt Jan. “Ik wilde illustreren dat de politiek het platteland begraaft. Men wil zoveel en dan vraag ik me af: weten ze wel hoe het platteland in elkaar zit?”

‘Het spijt me’

Jesse Klaver reageerde aan het begin van de middag hoogstpersoonlijk op de video van de grafkist. “Je mag middelvingers naar me opsteken, je mag me uitjouwen op een demonstratie. Er wordt zelfs actiegevoerd met een grafkist met mijn naam erop”, schrijft Klaver in een bericht. “Maar ik blijf vertellen over waar ik in geloof. Het systeem van de bio-industrie is niet houdbaar.”

Aan een verslaggever van Hart van Nederland laat Klaver weten zich geen seconde bedreigd te voelen door de doodskist. Boer Jan wil zijn excuses aanbieden aan Klaver. “Als hij zich benadeeld voelt, dan spijt mij dat oprecht. Dat was niet de bedoeling.”