Politiek

Boerenprotest dreigt te escaleren: trekkers blokkeren tramlijnen, boeren scanderen leuzen

Honderden demonstrerende boeren hebben woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein verlaten, blokkeren tramlijnen en steken vuurwerk af. Ze scanderen luid leuzen. In het tumult is zelfs geprobeerd een band van een politieauto leeg te laten lopen.

Het protest vindt plaats voor het Centraal Station in Den Haag. De demonstranten hadden vooraf afgesproken met de gemeente dat ze hun manifestatie zouden houden op de Koekamp, naast het Malieveld. De boeren gingen toch naar het Malieveld en nu verplaatsen ze zich richting de binnenstad.

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer. Dat zegt een woordvoerder van ov-bedrijf HTM. Veel trams worden omgeleid via Holland Spoor en gaan zo weer terug naar het station waar ze vandaan komen. Naar het centrum of richting Scheveningen rijden helemaal geen trams meer , volgens de HTM-woordvoerder.

‘Rutte, rot op!’

Door de actie is het Koningin Julianaplein volledig geblokkeerd. De aanwezigen roepen “Boeruh! Boeruh!” en “Rutte, rot op!”. Ook naar de politie worden verwensingen gemaakt. De aanwezige ME kan niet verhinderen dat er van alle kanten steeds meer tractoren bijkomen.

Lees ook: Jesse Klaver laat zich niet intimideren door doodskist met zijn naam: ‘Ik blijf vertellen over waar ik in geloof’

Eerder woensdag zei burgemeester Johan Remkes dat de boeren zich aan de afspraken moeten houden. Ander gedrag noemt hij onacceptabel en gevaarlijk. Premier Mark Rutte waarschuwde dat anders “het strafrecht geldt”.

Binnenhof afgesloten

De politie heeft het Haagse Binnenhof afgesloten voor publiek. Op verschillende plekken rond het Binnenhof zijn demonstrerende boeren met hun tractoren verschenen. Het Binnenhof is voor hen tot verboden terrein verklaard.

De ingangen naar het binnenplein, waaraan onder andere de gebouwen van Eerste en Tweede Kamer en van de minister-president liggen, zijn afgezet met linten en voertuigen. Er zijn veel agenten op de been en ook de Mobiele Eenheid staat vlakbij paraat.

Geen aanhoudingen

Ondanks het stevige boerenprotest in Den Haag heeft de politie nog geen aanhoudingen hoeven verrichten. Dat liet een woordvoerster woensdag weten. Honderden boeren verlieten woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein en blokkeerden tramlijnen.

Bekijk hieronder onze livestream terug vanuit het centrum van Den Haag:

 

Boerenprotest Den Haag wordt onrustiger

Honderden boeren hebben het demonstratieterrein verlaten en zijn het centrum van Den Haag ingetrokken. Ze versperren trambanen bij het Centraal Station.

Posted by Hart van Nederland on Wednesday, October 16, 2019