Bloemendaal akkoord met miljoeneninvestering voor verbetering spoortraject Formule 1

De gemeente Bloemendaal stemt als laatste in met de benodigde investeringen aan het spoor tussen Haarlem en Zandvoort. Eerder liet Fractievoorzitter Lex Oude Weernink van D66 weten pas akkoord te gaan als er aan een aantal voorwaarden zou worden voldaan. Die voorwaarden lijken nu vervuld en dus gaat de investering van ruim 144.000 euro door.

Eerder lieten de gemeente Haarlem, Heemstede en Zandvoort al weten akkoord te zijn met de investeringen. De vier gemeenten zitten in een samenwerkingsverband, uit dit samenwerkingsverband worden de investeringen betaald. Hierbij betaalt Haarlem veruit het meest: bijna één miljoen. De overige gemeenten zorgen samen ervoor dat de totale pot om 1,4 miljoen uitkomt.

Lees ook: Bewoners Overveen maken zich grote zorgen: ‘Niks tegen komst F1, wel problemen met rest van de maanden’

Maximaal tien treinen per uur

Met het geld dat de gemeente Bloemendaal inlegt worden er structurele verbeteringen aan het spoor gefinancierd. Hierdoor kunnen er in de zomer zes treinen per uur richting Zandvoort rijden. Bij evenementen kan dit zelfs oplopen tot maximaal tien per uur.

De inwoners van Overveen, waar de trein doorheen raast, lieten eerder al aan Hart van Nederland weten absoluut niet blij te zijn met de nieuwe plannen. Ze maken zich vooral zorgen over de toenemende geluidsoverlast en de frequentie waarmee de spoorwegovergang dicht is: ”Er zou iedere drie minuten een trein voorbijkomen. Dat betekent ook dat de spoorovergang zo vaak dicht is. Een enorme chaos, daar is een dorpje als dit niet op berekend”, vertelt een van de bewoners.

Lees ook: Bloemendaal onder voorwaarden akkoord met investering spoor

Geld voor geluidswerende maatregelen

Om de inwoners van Overveen gerust te stellen heeft het samenwerkingsverband deze week besloten dat er geld beschikbaar komt voor geluidswerende maatregelen. Om hoeveel geld dit gaat en wat die maatregelen zijn, is nog niet duidelijk.

Naast de structurele verbeteringen gaat het geld ook gebruikt worden om drie spoorwegovergangen, twee in Zandvoort en één in Overveen veiliger te maken. Daarnaast worden er nog enkele maatregelen genomen om de afhandeling van passagiers efficiënter en veiliger te maken op het station van Zandvoort.