Bewoners Overveen maken zich grote zorgen: 'Niks tegen komst F1, wel problemen met rest van de maanden'

Grote bezorgdheid bij de inwoners van Overveen, vlakbij het circuit van Zandvoort. Met de komst van de Formule 1 zijn ze bang voor overlast door de extra treinen die van Haarlem naar Zandvoort moeten rijden. Ze zijn absoluut niet tegen het evenement, maar eisen wel maatregelen. Maandagavond lieten de bewoners zich bijpraten door Prorail en de NS tijdens een bewonersbijeenkomst.

24 treinen per uur

Voor de komst van de Formule 1 moet het spoor flink onder handen genomen worden om geen urenlange opstoppingen in de richting van het circuit te krijgen. Volgens de huidige plannen zouden er 24 treinen per uur moeten rijden (12 heen, 12 terug). Buiten de behoorlijke belasting voor het spoor, betekent dit uiteraard ook hinder voor de bewoners.

”Ik maak me enorme zorgen om het boemeltje dat zo vaak gaat rijden”, zegt een mannelijke bewoner van Overveen. ”Er zou iedere drie minuten een trein voorbijkomen. Dat betekent ook dat de spoorovergang zo vaak dicht is. Een enorme chaos, daar is een dorpje als dit niet op berekend.”

Geen probleem met F1

De man maakt duidelijk dat hij niet tegen de komst van de Formule 1 zelf is. Maar ProRail wil ook het spoor tijdens de overige zomermaanden opwaarderen. ”Ik maak me zorgen om het woongenoot”, aldus de man. ”We willen als bewoners ook niet enkel horen wat de Formule 1 nodig heeft. Wij zijn er ook nog. Het is verbazingwekkend dat het meer dan een halfjaar duurt voor wij de vergunning van een aanbouwtje hebben. Nu vliegen de vergunning ons opeens om de oren. Opeens is er ook voor alles geld.”

‘We verwachten niks’

Ook twee vrouwen die naar de bijeenkomst gekomen zijn maken zich zorgen. ”Maar we verwachten niks, we vrezen dat het een gedane zaak is.” De dames maken zich zorgen over de bewoonbaarheid van hun dorp. ”Kunnen wij de spoorweg nog over met zoveel treinen?”, is hun bezorgdheid. ”We zijn niet tegen de Formule 1. Die drie dagen zijn voor ons geen enkel probleem, maar het gaat om al die andere dagen. Daar zijn we wel tegen.”

Beeld: NS