Bloemendaal onder voorwaarden akkoord met investering spoor

De gemeenteraad Bloemendaal gaat akkoord met de investering aan het spoor van Haarlem naar Zandvoort. Tenminste, als aan een flink aantal voorwaarden wordt voldaan.

Bloemendaal werd vorige week verrast door het besluit van het ministerie, de provincie en de omliggende gemeenten om 7 miljoen euro te investeren in het spoor van Haarlem naar Zandvoort. De gemeente Bloemendaal kan nog een veto uitspreken tegen de investering van 1,4 miljoen euro namens Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort. Dat bedrag is onderdeel van de benodigde 7 miljoen euro.

Eisen

Maandagavond tijdens de raadsvergadering besloten de raadsleden dat ze hun medewerking willen verlenen, zij het onder een flink aantal voorwaarden. Zo wil Bloemendaal begin december een mobiliteitsplan van de gemeente Zandvoort zien, waarin onder meer duidelijk wordt hoe de extra drukte tijdens het Formule 1-weekend wordt opgevangen. Daarnaast wil Bloemendaal ook een duidelijk calamiteiten-en veiligheidsplan zien. Ook mag de trein station Overveen niet vaker overslaan. Verder moet ProRail ook maatregelen nemen om de geluidsoverlast te beperken.

Fractievoorzitter Lex Oude Weernink van D66 benadrukt dat Bloemendaal niet van plan is om dwars te liggen, mits er aan de voorwaarden wordt voldaan. ”D66 is voorlopig tevreden. De bal ligt nu in het kamp van Zandvoort. Zij moeten het in de komende maanden laten zien en met concrete plannen komen”, verduidelijkt hij bij Hart van Nederland.