Opmerkelijk

Bijna weer naar school of werk? Geniet nog even na van de zomer van 2019!

Heel Nederland zit maandag weer achter het bureau of in de klas. De zomervakanties zijn in het hele land afgelopen en ook de temperaturen zijn weer wat gedaald. Maar om toch nog even dat zomergevoel vast te houden, blikken we terug op wat ons deze zomer bezighield in Nederland.

Het lijkt alweer een hele tijd geleden, maar het is pas twee maanden geleden dat Maarten van der Weijden zijn 11Stedenzwemtocht voltooide. Na een mislukte poging vorig jaar, wilde de marathonzwemmer dit jaar koste wat kost slagen. Op maandag 24 juni kwam Van der Weijden na 195 kilometer zwemmen over de finish in Leeuwarden. Daar werd hij als een held onthaald.


Met dit kunststukje haalde Van der Weijden 6,1 miljoen euro op voor onderzoek van stichting KWF Kankerbestrijding.

Lees ook: Dit was de 11Stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden

Eind juni had de eikenprocessierups al een flinke opmars gemaakt. Het beestje zorgde door heel Nederland voor jeuk, huiduitslag en oogirritatie. Vooral bij stormen werden de brandharen van de rups flink verspreid. De overlast was op sommige plaatsen zo erg dat in Eindhoven een halve straat op de vlucht sloeg.


Op 17 juli kon het speciaal in het leven geroepen Kenniscentrum Eikenprocessierups eindelijk melden dat de ergste problemen met het beestje voorbij waren.

Lees ook: Goed nieuws: de ergste overlast door de eikenprocessierups is voorbij

Natuurlijk heeft ook het succes van de Oranje Leeuwinnen op het WK indruk gemaakt. Ondanks dat er hier en daar kritiek was op het vertoonde spel, schopten ze het tot de finale. Daarin verloren ze helaas met 2-0 van de VS. Gelukkig staken koning Willem-Alexander en de prinsessen Amalia en Ariane de teleurgestelde speelsters na de wedstrijd een hart onder de riem.


“Hij heeft ons weer een lach op het gezicht gebracht”, vertelde Oranjespeelster Dominic Bloodworth over de koninklijke peptalk. De voetbalsters hadden geen zin in een huldiging, maar veel Nederlanders waren zeker trots op ze.

Lees ook: Leeuwinnen weer op Nederlandse bodem

En het is inmiddels alweer moeilijk voor te stellen, maar ongeveer een maand geleden stonden de zweetdruppels bij het kleinste klusje al over het hele lichaam. Op 24 juli werd in Eindhoven 39.3 graden gemeten. Daarmee werd een hitterecord uit 1944 verbroken. Dat vond weerman Piet Paulusma al bizar.

Weerman Piet Paulusma over hitterecord

Het was vandaag extreem warm weer. Weerman Piet Paulusma: "Dit is niet bijzonder, dit is bizar!"

Posted by Hart van Nederland on Wednesday, July 24, 2019

Maar een dag later kwam het kwik nog hoger: op het meetpunt van de vliegbasis in Gilze Rijen werd het ‘s middags 40,7 graden. Ook in de rest van Europa werden hitterecords verbroken. Nu maar afwachten of het volgend jaar nog warmer wordt.

Lees ook: Warmste 25 juli ooit gemeten

Tot slot, om het vooruitzicht op een nieuwe week op school of kantoor alvast wat draaglijker te maken: dit veelbekeken filmpje van een konijn dat telkens uit zijn hok ontsnapt om te knuffelen met het veulen van de buren.

Paard en konijn zijn beste vriendjes

Te lief! Dit konijntje ontsnapt steeds uit zijn hok om te knuffelen met het veulen van de buren 😍😍 Lees meer –> https://t.co/28pwAVoU08

Posted by Hart van Nederland on Wednesday, July 24, 2019

Succes morgen!