Politiek

Backpackers willen weg uit Sri Lanka: 'Trek één lijn, haal iedereen naar huis'

Toen het ministerie van Buitenlandse Zaken hun reisadvies voor Sri Lanka heeft aangepast, probeerden honderden Nederlandse toeristen huiswaarts te keren. Voor veel van hen leek dit echter een onmogelijke opgave.

Alle mensen die via een georganiseerde reis op het eiland zitten, worden teruggehaald door het coördinerende Calamiteitenfonds. Het gaat volgens het fonds om tussen de driehonderd en vierhonderd mensen die hebben geboekt bij een reisbureau. Daar vallen backpackers, die op eigen initiatief reizen, dus buiten.

Lees ook: Guy vluchtte uit Sri Lanka na aanslagen: ‘Ik trok het infuus uit mijn arm’

Thomas is één van hen. Hij vindt het oneerlijk dat maar een klein deel van de reizigers hulp krijgt om thuis te komen. “Wij horen hier dat alle reizigers terug worden gehaald, maar kregen zelf niets. Terwijl de backpackers hier een hele grote groep zijn.”

Gigantisch duur ticket

“We hoorden afgelopen nacht van het oranje reisadvies. Toen hadden we meteen bedacht dat we naar huis wilden en zijn we tickets gaan zoeken”, vertelt Thomas. En dat ging niet makkelijk. “We waren niet de enige, maar het is ons gelukt om voor een gigantisch hoge prijs een omslachtig ticket naar huis te boeken.”

Lees ook: Romana start inzamelingsactie voor gewonde weeskinderen Sri Lanka

Zaterdagavond vliegt Thomas dus terug, maar maakt zich zorgen over de achterblijvers. “Trek één lijn, Nederlanders zijn Nederlanders. Haal dan iedereen dan naar huis. We moeten onszelf redden. Wij zijn daar als backpackers natuurlijk goed in, maar een beetje hulp van de regering zou wel fijn zijn.”

Update verzekeraars

Vrijdagmiddag werd bekend dat ook individuele reizigers in Sri Lanka nu via hun reisverzekeraars de mogelijkheid krijgen om eerder terug te reizen naar Nederland. Dat heeft SOS International gemeld na gesprekken met de reisverzekeraars. Die betalen de kosten voor de terugreis. SOS International coördineert de actie om de Nederlanders zo snel én veilig mogelijk naar huis te halen.