Politiek

Reisorganisaties halen Nederlanders terug uit Sri Lanka

De reisorganisaties gaan vrijdag al ‘hun’ Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Daartoe heeft het coördinerende Calamiteitenfonds besloten, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder donderdag een aangescherpt reisadvies heeft afgegeven.

Het gaat volgens het fonds om tussen de 300 en 400 mensen die hebben geboekt bij een reisbureau. In totaal zouden er nog zo’n 1000 Nederlanders op het eiland zitten.

Vanaf vrijdag worden de Nederlanders gerepatrieerd als gevolg van het aangescherpte reisadvies van Buitenlandse Zaken. Hoewel het besluit pas vrijdagochtend genomen wordt, bevestigt directeur Calamiteitenfonds Erik Jan Reuver aan Hart van Nederland dat toeristen die via een georganiseerde reis een vakantie hebben geboekt vanaf vrijdag worden teruggehaald.

Reisadvies aangepast

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het risico aanwezig op vervolgaanslagen, dit mede omdat een deel van de terroristen nog voortvluchtig is. Ook wordt er rekening gehouden met religieuze wraakacties. De veiligheidssituatie in het gehele land is onvoorspelbaar en onzeker.

Lees ook: Reisadvies Sri Lanka aangepast

Door deze ontwikkeling is het reisadvies voor het land is aangepast naar code oranje, alleen voor noodzakelijke reizen. Het Calamiteitenfonds betaalt alle kosten voor het terughalen. In het fonds zitten bijdrages die toeristen betalen bij een boeking, een paar euro per reis.

De Nederlanders kunnen de komende dagen terugvliegen. De reisorganisaties regelen zelf dat ze met lijndiensten van bijvoorbeeld KLM en Emirates kunnen vliegen.