Misdaad

Advocaat moet Gökmen T. ondanks bezwaren toch bijstaan

Tramschutter Gökmen T. krijgt toch een advocaat toegewezen voor zijn proces. Dat heeft de rechtbank besloten. De advocaat van T., André Seebregts en het Openbaar Ministerie hadden ervoor gepleit om T. zichzelf te laten verdedigen.

Het OM en Seebregts vonden dat de verdachte het recht moet krijgen zijn eigen verdediging te voeren. De Utrechter zou daartoe ondanks zijn stoornissen en zwakbegaafdheid voldoende toe in staat zijn, zeiden ze. Ze baseerden zich daarbij op de mening van deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Ze vroegen de rechtbank daarom de beslissing om Seebregts aan te wijzen als T.’s advocaat te heroverwegen.

De rechtbank heeft de verzoeken afgewezen. Volgens de rechter is er anders geen gesprek mogelijk, omdat T. telkens niet aanwezig is bij zittingen.

Lees ook: Gökmen T. niet bij rechtszaak ondanks bevel, nabestaanden woedend: ‘In wat voor land leven we?’

Nabestaanden woedend op afwezige T.

Maandagochtend was T. ook niet aanwezig bij de derde inleidende zitting. Volgens de rechtbank was zijn verzet zo hevig, dat er te veel geweld nodig zou zijn om hem naar de rechtszaal te krijgen.

Lees ook: Meer over de afwezigheid van Gökmen T. maandagochtend bij de zitting

Nabestaanden in de zaal reageerden daar woedend op. De vader van de doodgeschoten Roos Verschuur, een de slachtoffers riep in de zaal: “Hij heeft toch ook geweld gebruikt tegen mijn dochter? In wat voor land leven we?”

T. wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Door de schietpartij op 18 maart in en bij de tram op het 24 Oktoberplein kwamen vier mensen om het leven.

Lees ook: Gökmen T. was eerder ook al afwezig bij zijn eigen proces