Misdaad

Gökmen T. blijft weg bij eigen proces over tramaanslag in Utrecht

De verdacht van de dodelijke tramaanslag in Utrecht, Gökmen T., is vandaag bij de tweede inleidende zitting in zijn zaak niet op komen dagen. Bij de eerste zitting in juli zat de verdachte wel in de rechtszaal, de rechter had hem daar toen toe gedwongen.

T. zegt het Nederlandse rechtssysteem niet te erkennen en ziet daarom ook af van een advocaat. De rechtbank in Utrecht overweegt nu om een zogenoemde procesbewaker in te stellen, die ervoor moet zorgen dat de rechtszaak volgens de regels verloopt en toeziet op het respecteren van de belangen van de verdachte.

‘Bizarre daad’

De verdachte had eerder al aangekondigd niet aanwezig te zullen zijn op de zitting, tot frustratie van de nabestaanden. “Wat mij het meest steekt is dat jij na zo’n bizarre daad ook nog eens zo laf bent om niet op zitting te willen verschijnen”, schrijft René Verschuur, vader van de doodgeschoten Roos, vorige week in een open brief aan T. “Jij gaat alleen maar als jij wordt gedwongen. Je weet waarschijnlijk wel dat het allemaal niets meer uitmaakt en zet maar alles op alles om jouw handelen toch maar te rechtvaardigen.”

De rechtbank beslist per zitting of de aanwezigheid van T. gewenst of zelfs vereist is. De zaak gaat in de eerste week van maart inhoudelijk verder. Op 16 december vindt er nog een tussentijdse zitting plaats.

Lees ook: Vader slachtoffer tramaanslag schrijft brief aan ‘laffe’ Gökmen T.: ‘Nu ben ik Roos voor altijd kwijt’

Aanslag

De 38-jarige verdachte schoot op 18 maart in Utrecht vier mensen dood in en buiten een tram op het 24 Oktoberplein. Gökmen T. heeft de aanslag bekend.

T. werd op 7 augustus opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor een gedragskundige observatie. Hieruit moet blijken in hoeverre de man toerekeningsvatbaar is. Het rapport is vermoedelijk in november klaar. Daarna beslist de rechter of T. een procesbewaker krijgt toegewezen of een advocaat.