Politiek

Advocaat huurders: 'Van Haga is niet gechanteerd'

Wybren van Haga (ex-VVD) zou gechanteerd zijn door mensen die bij zijn bedrijf een woning huurden. Die huurders zouden “slechte dingen” over het Kamerlid naar buiten willen brengen. Maar de advocaat van de huurders zegt nu dat dit absoluut niet het geval is.

‘Tv-interview om huurder te steunen’

Huurders van het Essenhofje in Haarlem waren in eerste instantie van plan om een ‘kritisch’ tv-interview te geven aan Hart van Nederland om hun medebewoner te steunen. Van Haga zag dit als een poging tot chantage. Hij zei bij talkshow Jinek dat hij niet naar de politie is gestapt, omdat hij veel media-aandacht verwachtte als hij aangifte zou doen. Hij dacht dat dit niet in belang was van de VVD.

Er loopt al langer een conflict tussen de huurder en Van Haga. De huurder moet uit zijn woning, omdat zijn huurovereenkomst niet verlengd wordt. Maar hij is het hier niet mee eens.

Lees ook: Omstreden VVD-Kamerlid Van Haga opnieuw over de schreef met verbouwing

‘Geen chantagepoging’

De advocaat van de huurders zegt nu dat er nooit sprake is geweest van een chantagepoging. Wel ging hij bij de huurders langs om te overleggen over het geplande interview met Hart van Nederland. “Ik heb niet voorgesteld de media weg te houden in ruil voor een verlenging van de huurovereenkomst. Ik heb slechts de bewoners bereid gevonden geen olie op het vuur te gooien zolang ik in overleg ben met de advocaat van Van Haga”, aldus advocaat Bastien Eble.

Lees ook: Van Haga uit fractie gezet na zoveelste keer in opspraak

De bewoners zagen daarna af van een interview. “Over de verwijten die aan de huurder worden gemaakt kan ik slechts stellen dat deze onterecht zijn”, zegt Eble.

Conflict met huurder

Het oud-VVD-Kamerlid was eerder stellig: “Als iemand mij persoonlijk als Kamerlid chanteert en mij persoonlijk als Kamerlid daagt voor het gerecht, dan heb ik persoonlijk te reageren”, zei Van Haga, doelend op het conflict tussen hem en een huurder van het Essenhofje. “Deze man chanteerde mij, ik heb daar niet voor gebogen.” Het Essenhofje is een monumentaal pand in privé-bezit van Wybren van Haga.