Politiek

Weggelopen en ondergedoken Lili en Howick mogen in Nederland blijven

De kinderen Lili en Howick mogen toch in Nederland blijven. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid in een verklaring bekendgemaakt.

LEES HIER ALLES OVER LILI EN HOWICK

“In de zaak van de kinderen Lily en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd”, aldus het ministerie.

Betrokken instanties

“Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn.”

“Fantastisch nieuws”

Patricia Scholtes, de advocate die de belangen van de kinderen behartigt spreekt van fantastisch nieuws: “We zijn heel blij dat staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid tot inkeer is gekomen en heeft besloten dat de kinderen niet uitgeleverd worden aan Armenië.”

Lees ook: Blijdschap en opluchting na last minute besluit over Lili en Howick

Ze denkt dat Lili en Howick snel zullen opduiken nu het nieuws over het niet-doorgaan van de uitlevering bekend is geworden. Lili en Howick verdwenen vrijdagavond toen ze bij hun grootouders in Wijchen waren.  Zij waren op dat moment volgens de politie bij hun grootouders. Ze zouden zaterdag gedeporteerd worden naar Armenië.

Gevlucht en ondergedoken

De politie riep vervolgens burgers om te helpen zoeken naar de gevluchte en ondergedoken kinderen.

Vrijdag wees de voorzieningenrechter in Amsterdam de verzoeken om uitstel van de uitzetting naar Armenië af. Volgens de rechter waren goede afspraken gemaakt over onderdak, scholing en geld. De advocaten hadden het verzoek bij de rechtbank ingediend omdat het niet goed zou gaan met de moeder, die al naar Armenië is uitgezet. Zij zou daardoor niet voor de kinderen kunnen zorgen. Eerder waren er ook al rechtszaken.

De Armeense moeder kwam in 2008 naar Nederland met de twee peuters. Haar asielaanvraag werd telkens afgewezen maar ze verzette zich tegen vertrek. Lili en Howick wonen in Amersfoort en gingen daar naar school. Ze spreken amper Armeens. De burgemeester, klasgenootjes en andere belangstellenden voerden actie voor het gezin.

ANP/Redactie

 

 

 

ANP