112

Howick en Lili weggelopen bij pleeggezin

De Armeense kinderen Howick en Lili, die zaterdag zouden worden uitgezet naar hun geboorteland, zijn bij hun pleeggezin weggelopen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt niet te weten waar de kinderen op dit moment zijn.

De politie is naar ze op zoek, aldus een woordvoerder. Vermoedelijk willen de twee kinderen door weg te lopen, ontkomen aan hun uitzetting.

Lees ook: Verzoek om Lili en Howick in Nederland te houden afgewezen

Voogdijinstelling Nidos zegt verrast te zijn door de actie van de twee kinderen. “We weten niet waar ze zijn. Het ligt nu in de handen van de politie”, aldus een woordvoerster. Volgens het Nidos was het de bedoeling dat Lili en Howick aan het einde van de ochtend uit Nederland zouden vertrekken.

Vrijdag wees de voorzieningenrechter in Amsterdam de verzoeken die waren ingediend af, omdat er geen redenen zijn waarom de uitzetting naar Armenië niet kan doorgaan. Volgens de rechter zijn goede afspraken gemaakt over onderdak, scholing en geld. De advocaten hadden het verzoek bij de rechtbank ingediend omdat het niet goed zou gaan met de moeder van Lili en Howick, die daardoor niet voor ze zou kunnen zorgen. Volgens hen was er sprake van nieuwe informatie die het noodzakelijk maakt de uitzetting voorlopig uit te stellen. De rechter ging daar niet in mee.

Lees ook: Rutte over uitzetting Lili en Howick: ‘Wij moeten streng zijn’

Het kabinet liet vrijdag eerder al weten vast te houden aan de uitzetting van de kinderen. Na de uitspraak van de rechtbank liet een woordvoerder van staatssecretaris Frank Harbers weten dat hij kennis had genomen van de uitspraak en dat op grond daarvan het vertrek naar Armenië verder in gang zou worden gezet.

ANP/Redactie