Politiek

Rutte over uitzetting Lili en Howick: 'Wij moeten streng zijn'

Minister-president Rutte heeft gereageerd over de aanstaande uitzetting van de Armeense Lili en Howick. De twee kinderen horen vanavond of zij alsnog in Nederland kunnen blijven of dat zij uiterlijk morgen het land moet verlaten.

LEES HIER ALLES OVER DE ZAAK VAN LILI EN HOWICK

”Het is een hele moeilijk, en ik snap dat het bij veel mensen hevige emoties kan oproepen. Maar is is erg belangrijk om het bij dit soort zaken eerlijk te doen”, begint Rutte. ”Wij willen een land zijn die haar deuren opent voor mensen die op de vlucht zijn, voor mensen die hier komen voor economisch gewin moeten wij helaas streng zijn”, vertelt hij verder. ”De enige manier om het draagvlak  onder de bevolking om vluchtelingen op te blijven nemen is dat wij bij dit soort zaken ook ‘nee’ moeten verkopen.”

Lees ook: Staatssecretaris Harbers: ‘Terugkeer Lili en Howick is aan de orde’

Over de zaak van de Armeense Lili en Howick kan Rutte niets zeggen. ”Dat gaat over een individuele zaak, daar kan ik mij niet over uitlaten,” aldus Rutte.

De twee kinderen moeten uiterlijk zaterdag uit Nederland vertrekken, nadat de Raad van State vorige maand had geoordeeld dat ze niet in Nederland kunnen blijven.

Laatste poging

De rechtbank in Amsterdam oordeelt vrijdagavond of uitzetting naar Armenië van de kinderen Lili en Howick zaterdag kan doorgaan of dat die toch zal worden uitgesteld. Rond 21.00 uur doet de rechtbank schriftelijk uitspraak in de door de advocaat van de tieners aangespannen nieuwe procedure om te voorkomen dat ze naar Armenië moeten.

Lees ook: Demonstratie in Den Haag tegen uitzetting Lili en Howick

Advocaat Flip Schüller had als laatste strohalm actie ondernomen, omdat het volgens hem niet goed gaat met de moeder. ”De kinderen zouden in Armenië tijdelijk van de moeder gescheiden zijn, maar nu blijkt dat het niet goed gaat met haar. Ze is op verzoek van voogdijinstelling Nidos onderzocht. De arts concludeert dat de moeder moet worden opgenomen en in die tijd niet voor de kinderen kan zorgen. De moeder is nu in afwachting van een plaats in de kliniek.”

Nieuw feit

Dit is een belangrijk nieuw feit volgens Schüller ”aangezien de Raad voor de Kinderbescherming uitging van, in het ergste geval, een korte tijdelijke breuk tussen moeder en de kinderen en eventueel de tijdelijke opname in een weeshuis. Maar dat gaat nu veel langer duren.”

Volgens de advocaat komt dit bovenop andere ontwikkelingen waaruit steeds duidelijker blijkt wat de schade is voor de kinderen bij uitzetting en dat er nog veel te weinig is geregeld om die schade te beperken.

ANP/Redactie