Politiek

Staatssecretaris Harbers: 'Terugkeer Lili en Howick is aan de orde'

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid gaat geen gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de Armeense kinderen Lili en Howick in Nederland te houden. “De zaak is al acht keer beoordeeld, waaronder eerdere verzoeken voor een discretionaire vergunning. In alle gevallen was de uitkomst, in beroep en ook hoger beroep, dat er geen recht is op verblijf in Nederland, omdat Armenië een veilig land is.”

Harbers stelt daarom ook dat ‘terugkeer aan de orde is’, waarbij de Nederlandse overheid er alles aan doet om samen met de Armeense autoriteiten alle nodig voorzieningen, hulp en ondersteuning in Armenië te regelen.

Lees ook: Demonstratie tegen uitzetting Lili en Howick

Donderdag werd in Den Haag door enkele honderden mensen gedemonstreerd tegen de uitzetting van Lili en Howick, in de hoop staatssecretaris Harbers op andere gedachte te brengen. Tijdens de demonstratie, georganiseerd door actiegroep Defence for Children riep een vriendje van Howick Harbers op tot coulance. Ook andere sprekers deelden die oproep.

Nieuwe procedure

De advocaat van Lili en Howick is ondertussen een nieuwe procedure om uitzetting naar Armenië te voorkomen. Volgens raadsman Flip Schüller gaat het om een voorlopige voorziening bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens een woordvoerster van de rechtbank ligt het verzoek nu ter beoordeling bij de rechter en de griffier. Het is nog niet bekend of er een zitting komt.